A hadsereg és a titkosszolgálat is Erdogan kezébe kerülhet

A török hadsereget és a titkosszolgálatot vonják az elnöki hivatal ellenőrzése alá – így foglalt állást Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön a CNN Türk hírtelevízió jelentése szerint.

 

Erdogan akkor beszélt erről, amikor fogadta Fikri Isik védelmi minisztert és Hulusi Akar vezérkari főnököt, akik azért keresték fel az elnöki palotát, hogy jóváhagyassák a legfőbb katonai tanács döntéseit.

 

A hadsereg és a titkosszolgálat jelenleg a török miniszterelnök hatáskörébe tartozik, így ahhoz, hogy az elnök ellenőrzése alá kerülhessenek, az alkotmány módosítására lenne szükség. Mindehhez azonban az ellenzéki parlamenti pártok beleegyezésére is szükség van.

 

Az elnök a július 15-i katonai puccskísérlet után megfogadta, hogy minden „vírustól” megtisztítja a fegyveres erőket.

 

Elbaltázott próbálkozás

 

A puccskísérlet egyébként meglehetősen amatőr módon zajlott le. Állítólag a titkosszolgálatok is tudtak róla, mindazonáltal – vagy éppen ezért – több száz civil és egyenruhás életét követelte a megmozdulás. Ennek során a katonaság megpróbálta megdönteni a kormányt és átvenni a hatalmat Isztambulban és a fővárosban, Ankarában, míg Erdogan hívei utcai harcokban szorították vissza az egyenruhásokat.

 

Forrás: mno.hu/teraz.sk

 

Nyitókép: teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »