A háború árnyékában, Kárpátalján

A február végén meghirdetett adománygyűjtés első nagyobb tétele megérkezett Kárpátaljára: a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével ért célba. A pozsonyi egyházmegyei projekt koordinátora, György András beszélt tapasztalatairól.

A határra szállított adományokat két furgonnal – a somorjai gyülekezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat kisteherautójával – három napon keresztül szállították át a határ menti településekre, különböző gyülekezetekbe és intézményekbe. A Csapi Református Egyházközségbe, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonba, a Ráti Szent Mihály Római Katolikus Gyermekotthonba, a Beregszászi Diakóniai Központba és a Mezőkaszonyi Református Egyházközségbe sikerült adományokat juttatni.

A menekültáradat miatt nagy nyomás nehezedik a kárpátaljai határ menti településekre és a forgalmasabb csomópontok mellett fekvő helységekre. A távolabbi falvak esetében még nem lehet nagyobb élelmiszerhiányról beszámolni, bár a háborús helyzet miatt az állam korlátozásokat vezetett be. Nem vehet bárki bármilyen mennyiségben tartós élelmiszert, a raktárkészletek fogynak, az árak emelkednek.

kárpátaljai 03.11..jpg

Fotó: reformata.sk

György András projektkoordinátor elmondása szerint a kárpátaljai magyar településeken is nagyon félnek. Összekészítették a táskáikat, hogy végszükség esetén el tudjanak menekülni, ha a szükség úgy hozza. Minden falu megszervezte a saját felügyeletét, természetesen együttműködve a hatóságokkal. Az itt élőknek minden nap más információkkal kell megküzdeniük, ugyanis az ukrán hatóságok akár naponta többször is képesek változtatni a rendelkezéseken. Ez a helyzet csak tovább fokozza a bizonytalanságukat.

A lakók bezárkóztak, a települések „elnéptelenedtek”, mivel nincsenek emberek az utcákon. A közösségi vezetők – lelkipásztorok, polgármesterek, pedagógusok és önkéntesek igyekeznek a feladatokat ellátni.

Szükség van a lehető legtöbb tolmácsra, hiszen azok a traumák, amelyeket a menekülők hordoznak, a munkatársaknak és a segítőknek óriási megterhelést okoznak.

Minden segítséget igyekeznek megadni a bajba jutottaknak, nagy odaadással végzik a szolgálatukat. Óriási erőfeszítésre van szükség minden egyes menekülthullám kezelésére.

Kárpátaljára a legtöbben a kijevi régióból érkeznek. A közúti közlekedés viszonylag könnyű és egyszerű Kijevből Ungvár vagy Munkács irányába. A délebbi régiókból menekülőknek már Románia az úti céljuk.

A kárpátaljai magyar református gyülekezetek közül a nagydobronyi gyermekotthonba már húsz kislány érkezik belső-ukrajnai árvaházból, a ráti katolikus családalapú gyermekotthon menekülő famíliákat fogad be folyamatosan.