A Gyurcsány-kormányt nem érdekelték a háziorvosok

A Gyurcsány-kormányt valójában soha nem érdekelte, hogy lesz-e megfelelő háziorvosi és gyermekorvosi ellátás a magyar településeken – kommentálta a Fidesz azt, hogy a DK hétfőn a háziorvosi praxisok állami finanszírozásának emelésére szólított fel.

A Fidesz közleményében rámutatott: a Gyurcsány-kormány alatt folyamatosan kivonták a pénzt az egészségügyből, csökkentették a háziorvosi praxisok állami támogatását. A kisujjukat sem mozdították azért, hogy az elöregedő háziorvosok és gyermekorvosok utánpótlását biztosítsák, ezzel pedig veszélybe sodorták az alapellátás biztonságát – írták.

Kitértek arra, hogy a polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja a pénzt az egészségügybe, az alapellátás támogatását is már 50 százalékkal növelte. A betöltetlen háziorvosi és gyermekorvosi praxisok betöltésére ösztöndíjprogramot, letelepedési és praxisvásárlási támogatást biztosítanak, a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak idén 10 milliárd forint – praxisonként havi 130 ezer forint – plusztámogatást nyújtanak.

Emellett fejlesztési program indul az alapellátásban, és jelentősen nő a népegészségügyi programok finanszírozása is, hogy még több szűrővizsgálatot végezhessenek el. Az önkormányzatoknak lehetőséget adtak arra is, hogy a háziorvosok helyi iparűzési adóját elengedjék – sorolta a kormánypárt, hozzátéve: 2017-ben 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetésben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »