A gyümölcsöző párbeszéd folytatására hívta a mauritiusiakat Ferenc pápa

A gyümölcsöző párbeszéd folytatására hívta a mauritiusiakat Ferenc pápa

A Szentatya szeptember 9-én, hétfőn kora este a szigetállam politikai és kulturális életének vezetőivel találkozott Port Louis-ban, az elnöki palotában. Ötnapos afrikai látogatása során elhangzott utolsó beszédében arra hívta a Mauritiuson élőket, hogy ne feledkezzenek meg a bevándorlók megsegítéséről.

Látogatása záróeseményeként a mauritiusi állami vezetőkhöz intézett beszédében Ferenc pápa a szigetország kulturális, etnikai, vallási életének sokszínűségét emelte ki, mely képes volt harmonizálni a különbözőségeket egy közös terv szolgálatában. Mauritius minden lakójához intézve szavait, a Szentatya arra emlékeztetett, hogy népük a különböző földrészekről eltérő kulturális és vallási hagyománnyal érkező bevándorlókból született, akik lassan megtanulták egymást gazdagítani a különbözőségeikkel, és az együttélés során közösen építik a közjóra figyelmes testvériséget. Példájuk azt mutatja, hogy a népek nagy családja ölén igenis lehetséges hatékony közösséget építeni, anélkül, hogy bárkit is kirekesztenének – hangsúlyozta a pápa. A pápa utalt arr, hogy Mauritius népének közös a DNS-emlékezete, hiszen őrzi azokat a migránsáramlatokat, melyekkel a szigetre jöttek őseik, s amelyek arra indították őket, hogy nyíljanak meg a különbözőség előtt. A Szentatya gyökereik megőrzésére buzdította a szigetállam lakóit, valamint arra, hogy úgy fogadjátok ba ma érkezőket, ahogy egykor őseik kölcsönösen befogadták egymást.

A demokratizálódás közelmúltbéli történetét elemezve Ferenc pápa Mauritiust a béke szigetének nevezte. Arra szólított, hogy harcoljanak a megkülönböztetés minden formája ellen. Kitérve a fiatalok helyzetére, arra hívta a felnőtt generációkat, legyenek példa az ifjúság számára; harcoljanak együtt a romlottság minden formája ellen, mindig a közjó szolgálatában.

A Szentatya hangsúlyozta az emberi személyt középpontba állító gazdaságpolitika szükségességét, mely képes a jövedelmek jobb elosztására, munkahelyek teremtésre és a legszegényebbek megsegítésére. Arra hívta a mauritiusiakat, ne engedjenek a gazdasági bálványimádás modelljének, mely emberi életeket áldoz fel a kizárólagos haszonszerzés oltárán. Ökológiai megtérésre kell törekedni, mely nemcsak elkerüli a környezeti katasztrófák kockázatait, hanem az életstílus megváltoztatását is előmozdítja.

Hírdetés

A pápa köszönetet mondott minden vallásnak, mely együttműködik a társadalmi béke szolgálatában, nem feledkezve meg az élet transzcendens értékéről, amit soha nem szabad redukálni. A gyümölcsöző párbeszéd folytatására hívott, mely mindig jellemezte a szigetországot. Isten áldását kérte az ott élőkre és erőfeszítéseikre, melyek – miként fogalmazott – a népek és vallások közötti találkozás kultúráját szolgálják.

Ferenc pápa szeptember 9-én, hétfőn este a köztársasági elnöknél tett tisztelgő látogatás után repülővel visszatért a madagaszkári nunciatúrára. Kedden tért vissza Rómába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »