A gyümölcsösök, szőlők és bogyóstermésű növények telepítése, illetve ezek gondozása során is sikerrel alkalmazható a Phylazonit

Kárpátalján egyre több termelő, gazdaság telepít gyümölcsfákat, szőlőt, bogyóstermésű növényeket. Nem véletlenül, hiszen kereslet van ezek termésére. Alább e kultúrák telepítése kapcsán szeretnénk néhány jó tanáccsal szolgálni.

Aki még csak tervezi a telepítést, s esetleg jövőre fogna ehhez hozzá, annak a kárpátaljai talajviszonyok – a földek tápanyagtartalmának, valamint a szerves trágya hiányának – figyelembevételével, érdemes előzőleg zöldtrágyázást alkalmazni (csillagfürtöt, bükkönyt stb. vetni) az adott területen. A vetés előtt ajánlott Phylazonit talajoltót kivinni ide, 15 litert hektáronként. Ennek köszönhetően intenzívebbé válik a gyökérgümők képződése a pillangósok gyökérzetén, ezáltal pedig nagyobb mennyiségben kötik meg a levegő nitrogéngénjét az azokban lévő baktériumok. Ez utóbbiak hektáronként akár 200-250 kg nitrogénnel tudják gazdagítani a talajt, ami hatásában egyenértékű azzal, mintha 25-30 tonna szerves trágyát vittünk volna ki ugyanekkora területre.

A csillagfürt hektáronként akár 200-300 mázsa zöldtömeget produkál. A talajba történő bedolgozását megelőzően ajánlatos Phylazonit tarlóbontóval kezelni azt 10 liter/ha mennyiségben. Ennek köszönhetően ugyanis lényegesen felgyorsul a szármaradványok lebomlása, a bennük lévő tápanyagok feltáródása, illetve gyorsabban felszabadul a gyökérgümőkben lévő nitrogén is (kb. 6 hét). Hasonló eredményt érhetünk el, amennyiben egy felszámolásra váró lucernaföldön szeretnénk ültetvényt létesíteni. Ebben az esetben is a tarlóbontó révén gondoskodhatunk a szár- és gyökérmaradványok lebontásáról.

Ennek köszönhetően komoly mértékben hozzájárulunk az új ültetvény tápanyagellátásához.

Amennyiben már idén ősszel végeznénk a telepítést, azt megelőzően ajánlatos legalább 20-30 tonna szerves trágyát, illetve 200-300 kilogramm nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmú komplex műtrágyát kivinni hektáronként.

Annak érdekében, hogy elősegítsük a növények gyökérrendszerének és föld feletti részének gyors ütemű fejlődését, azt, hogy mielőbb termőre forduljon az ültetvény, ajánlatos talajelemzést elvégezni az adott területen, hogy tisztában legyünk azzal, milyen a termőföld minősége, mi az, amiből elég van benne, s mit kell pótolnunk.

Ami telepítést illeti, a növények gyökerét kiültetés előtt érdemes 5 percre Phylazonit talajoltó oldatába (1 litert adjunk 100 liter vízhez) kell áztatni.

A Phylazonitot úgy is lehet alkalmazni, hogy a gyökerek beiszapolásához használt vízhez keverik, 20-30 litert számítva egy hektárra.

A már meglévő intenzív ültetvényekben a csepegtetővízhez adagolhatják a talajoltót: 10-10 litert alkalmazva belőle rügyfakadáskor, a virágzás során, illetve a terméskötés idején. Hagyományos termesztés esetén a rügyfakadás során, vagy a virágzást megelőzően a gyökérzónába kell bevinni a biotrágyát, beforgatva azt a talajba. Ilyenkor 15-20 liter az ajánlott mennyiség hektáronként.

A Phylazonit alkalmazásának köszönhetően nagyobb arányban fogannak meg a növények, azok egészségesebbek, s ami szintén nem mellékes, legalább egy évvel korábban fordulnak termőre, azaz gyorsabban térül meg a befektetés.

Bővebb felvilágosítást a 067 314 8427-es telefonszámon kaphatnak e témában.

Tóth Zoltán kertészmérnök, Phylazonit-szaktanácsadó

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 41. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaPhylazonitUkrajnagazdaságmezőgazdaságukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »