A Győri Egyházmegyei Karitász szakmai kirándulása Vas megyében

A Győri Egyházmegyei Karitász szakmai kirándulása Vas megyében

A Győri Egyházmegyei Karitász vidéki telephelyein is szeretne megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni. Vas megyében már évek óta sikeresen folyik ilyenfajta tevékenység, ennek megismerésére szerveztek kirándulást május 20-án.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Győri Egyházmegyei Karitász céljai között szerepel, hogy a közeljövőben a vidéki telephelyein is beindítsa a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását. Mindezt az egyházmegye üresen álló plébániáit kívánják ilyen módon újra élettel megtölteni. Harkán, Fehértón, Tényőn és Vértestolnán már aláírt megállapodás született erről az egyházközségekkel, és folyamatban van az épületek ingyenes használati jogára vonatkozó bejegyzés a földhivatalban. Az érintett települések lakosainak szerették volna bemutatni, hogy pontosan milyen szolgáltatás beindítását tervezik a falujukban, ezért Gőgh Tibor lébényi plébánossal együtt május 20-án kirándulás szerveztek a települések híveinek, illetve a helyi önkéntes karitászcsoportok tagjainak Vas megyébe. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász területén ez a fajta foglalkoztatás már évek óta sikeresen működik mind városi, mind kistelepülési szintén egyaránt.

A csoport a kora reggeli órákban indult Győrből, majd első megállóként a celldömölki kegytemplomban köszöntötte a Szűzanyát. Innen továbbindulva Kemenespálfára érkeztünk, ahol Tuczainé Régvári Marietta szombathelyi egyházmegyei karitászigazgató fogadta az érdeklődőket. A telephelyen negyven, pszichiátriai betegséggel küzdő munkavállaló dolgozik, egy Vas megyei cég munkálataiba kapcsolódnak be: különféle lámpákat szerelnek össze. A napi 4 órás munka mellett még másik 2 órában különböző csoportfoglalkozásokon (például bibliaórán) vehetnek részt az ellátottak.

A következő állomáson, Vásárosmiskén szintén hasonló módon foglalkoztatják a megváltozott munkaképességű embereket. Több hektáron termelnek levendulát, melynek minden egyes részét felhasználják, ajándéktárgyakat, teákat készítenek belőle. Déltájban a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Sitkén hívta meg ebédre a társaságot, majd a szakmai napot az ölbői Szent Mikós Gyógyfüves Ház és Kneipp-kert meglátogatásával zárták, ahol különféle gyógynövényekből álló teákat, mézeket és olajokat kóstolhattak és vásárolhattak, valamint a vállalkozó szelleműek megtapasztalhatták a Kneipp-kúra jótékony hatásait is.

Hálaadásképpen az utat Szombathely meglátogatásával fejezték be. Elsőként a Szent Márton életével ismerkedtek meg a Szent Márton Látogatóközpontban. Gőgh Tibor a Szent Domonkos-templomban mutatott be szentmisét, majd a kirándulók befejezésképpen látogatást tettek a szombathelyi székesegyházban is.

Forrás és fotó: Horváth Glória/Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »