A gyógyszerek házhoz szállításának létét féltik a patikák

A gyógyszerek házhoz szállításának létét féltik a patikák

Egy új törvényjavaslat kapcsán emelték fel a szavukat – mint mondják, ez nem biztonságosabbá tenné a szolgáltatást, hanem eltörölné.

Piaci adatok szerint szeptemberben nagyjából 150 ezer alkalommal vásároltak a hazai gyógyszertárak online felületein. Ezek felében rendeltek vény nélkül kapható gyógyszert (OTC). Becslések szerint az interneten rendelt gyógyszerek forgalma az év végére elérheti a 4,5-5 milliárd forintot is – érzékeltette a helyzetet a vg.hu megkeresésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ). A gyógyszerészeti hatóság adatai szerint jelenleg közel 500 gyógyszertár foglalkozik internetes gyógyszer-kereskedelemmel, Magyarországon minden ötödik patika végzi ezt a tevékenységet.

A gyógyszerek házhoz szállítását korlátozó törvényjavaslatot több szempontból is aggályosnak tartja a HGYSZ. Úgy vélik, a benyújtott törvényjavaslat nem azt célozza, hogy a szolgáltatások még megbízhatóbbak és biztonságosabbak legyenek, hanem egy népszerű és a járványhelyzet során kifejezetten hasznos szolgáltatást kíván eltörölni.

Hírdetés

„Véleményünk szerint a lakossági igények és szükségletek kielégítése és a gyógyszertárak hosszú távú fenntarthatósága érdekében az internetes gyógyszerforgalmazást nem korlátozni, hanem megfelelően szabályozni és fejleszteni kell” – írták.

A szervezet szerint ha ellehetetlenítik az internetes gyógyszerforgalmazást 2022 januárjától, akkor fennáll a veszélye, hogy a lakosság az illegális online gyógyszer-kereskedelem felé fordul, ami jelentős betegbiztonsági kockázattal jár.

Ha nem a patikában vásárol valaki, akkor két módon juthat hozzá a kiválasztott és/vagy felírt szerekhez:

A szervezet példaként említette, hogy a Magyar Falu Program keretében a kistelepüléseken lévő üzletek gyógyszerész jelenléte nélkül forgalmazhatnak vény nélkül kapható gyógyszereket – a HGYSZ szerint ilyen alapon a csomagküldésnek is lehet létjogosultsága.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »