A gyerekek szenvednek a legújabb modern kori népbetegségtől

A monitorok előtt töltött túl sok idő rövidlátást okoz a gyerekeknél – figyelmeztettek svéd orvosok.

Az emberi szem nem arra való, hogy okostelefonok vagy tabletek kicsiny képernyőjét böngéssze – nyilatkoztak svéd szakértők hétfőn a helyi médiának.

A rövidlátók száma az 1940-es évek óta 400 százalékkal emelkedett, 70 évvel ezelőtt a svéd gyerekek 8-9 százaléka volt rövidlátó, ma 40 százalékuk.

Nőtt az úgynevezett álrövidlátók, vagyis a pszeudomiópiások száma is, náluk a szem sugárizma nem lazul el teljesen, így a szemlencse nem ad megfelelő fókuszt. Ezek a gyerekek is rövidlátást tapasztalnak.

A kutatók úgy vélik, a rövidlátók számának drámai emelkedését részben a monitorok előtt töltött egyre több idő okozza. A szem fokozatosan alkalmazkodik ahhoz, hogy közelről nézze a képernyőt, ennek pedig hosszú távon káros hatásai vannak.

„Szemünk irányításának képessége akkor erősebb, ha három dimenzióban nézzük a dolgokat, ilyenkor az agy több ingert kap. Tehát amikor telefon vagy tablet monitorára meredünk, akkor valószínűleg nem olyasmit teszünk a szemünkkel, amire az való. Arra születtünk, hogy három dimenzióban alkossunk a kezünkkel, például kössünk, formákat vagy eszközöket készítsünk” – magyarázta Rune Brautaset, a Karolinska Egyetem neurológiai klinikájának tanára a svéd köztévé adásában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »