A gyanú nem száll el

A gyanú nem száll el

Ami most kiderült, az tavaly augusztusban is kinyomozható lett volna.

Marián Kočner még a vizsgálati fogságban is kiváló szolgálatokat tesz Robert Kaliňáknak és Robert Ficónak. 

Mivel minden figyelem rá irányul, a két Robert örömködhet, hogy alig vette észre valaki, milyen fejlemények vannak a Pozsonyból szlovák kormánygéppel elrabolt vietnámi férfi ügyében.

A Denník N először azt derítette ki, hogy két szlovák rendőr látta a repülőtéren, amint a vietnámi delegáció két tagja feltuszkol a gépre egy összevert férfit. Múlt héten kiderült, hogy nem is kettő, hanem három szemtanú van, még egy rendőr látta az esetet. Tehát most már a szlovák rendőrségi vizsgálat is igazolja, hogy emberrablás történt az ország területén, és úgy hurcolták haza Trinh Xuan Thanh vietnámi vállalkozót, hogy ehhez kölcsönadtuk nekik a kormánygépet.

Hírdetés

Persze, ezt a szlovák rendőrség nélkül is tudjuk hónapok óta, csak végre ők is megerősítették. Hogy a dologról maga Kaliňák is tudott, azt az a makacs elszántsága bizonyítja a legjobban, amellyel próbálta megakadályozni a hazai rendőrségi vizsgálatot. Azt, hogy kiderítsük, a vietnámiak „visszaéltek-e a vendégszeretetünkkel”, ahogy maga Kaliňák oly finoman fogalmazott az emberrablás kapcsán.
 

Ami a belső minisztériumi ellenőrzés nyomán 2018 októberére kiderült, azt már 2017 augusztusában is ki tudták volna deríteni. Semmi más nem kellett volna hozzá, minthogy Kaliňák utasítást adjon a vizsgálatra. Ahhoz, hogy az utasítást kiadja, volt elég információja az ügyről, ami hiányzott, az az akarat volt. Egyáltalán nem akarta, hogy belső vizsgálat induljon. Pedig minden arra mutatott, hogy a vietnámi és a szlovák kormánydelegáció találkozójára csakis azért került sor Pozsonyban, mert a vietnámi titkosszolgálatnak erre volt szüksége. Ennek ellenére Kaliňák azt hajtogatta, hogy a „látogatás során semmi gyanús dolog nem történt”. Ilyen makacs ellenállást a szlovákiai nyomozás megindításával szemben csakis az tanúsíthat, akit érintene maga a nyomozás.

Miután bűncselekmény gyanúja miatt az ügyben a Denník N újságírója, Monika Tódová tett bejelentést, a minisztérium belső ellenőrző osztályának értesítenie kellett őt is a határozatról. Abban pedig legalábbis kettő figyelemre méltó dolgot találni. Eltér Robert Kaliňák és akkori protokollfőnöke, Radovan Čulák vallomása abban, hogy ki tájékoztatott kit a vietnámi küldöttség váratlan betoppanásáról. Čulák Kaliňákot vagy Kaliňák Čulákot. Arra viszont egyformán emlékeznek, hogy mindenben úgy jártak el, ahogy Quang Le Hong kérte. Ez a Quang pedig 2013 és 2017 között Robert Fico volt kormányfő távol-keleti kereskedelmi tanácsadója volt, egyúttal Szlovákia megbízott vietnámi nagykövete, de ottani korrupciós ügyei miatt visszahívták. Hogy egyúttal a vietnámi titkosszolgálattal is együttműködött, abban aligha kételkedik bárki.

Robert Fico pár napja megdicsérte a rendőrséget, amiért olyan jó munkát végzett a Kuciak-gyilkosság felderítésében. Ez vitathatatlan tény. Már csak az a kérdés, hogy miért nem végzett ugyanilyen kiváló munkát a vietnámi emberrablás felderítésében.

Még egy ilyen megrázó kettős gyilkosság felderítése sem feledtetheti, mennyire erős a gyanú, hogy egy külföldi titkosszolgálat szlovákiai emberrablási akciójánál maga a belügyminiszter és a kormányfő tanácsadója segédkezett.
A szerző a Trend hetilap kommentátora


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »