A guru

A guru

A gurujelenség mindig izgatott. A guru olyan ember, aki képes jelentős embertömeget maga mögé állítani értelmes okok hiányában.

Lehet a guru persze vallási, ez az alap. De manapság ilyen sok politikus, de leginkább a gazdaságban működnek. Az igazán sikeres piramisjáték-szervezők mind guruk, képesek tömegeket meggyőzni valami teljesen abszurdról, majd a meggyőzöttek sokszor évekig ki is tartanak a gurujuk mellett, saját érdekeit is hátul hagyva. Mindenki ismer pl. lelkes mlm-tagot, aki bekerült valamilyen ilyen guru hálójába, majd aztén évekig hatalmas összeget költ hülyeségekre, csak mert hitt a gurunak, hogy ez a siker kulcsa.

Kb. másfél éve figyeltem fel erre a Bertalan Attila nevű gurura. Láthatóan nem túl művelt ember, ismeretei korlátosok, magyar anyanyelvén is elég alacsony stílusban kommunikál. A srác oroszpárti, vírustagadó, s “alkotmányos rendszerváltó”, ez így 3 dolog furcsa kombinációja.

A fő hangsúly persze az “alkotmányos rendszerváltás”. Ez egy régi elmélet, még 11 éve lett kitalálva más által – egy Geri Tibor nevű nyugdíjas az ötletgazda, írtam már a témáról -, de Bertalan megjelenéséig ez egy teljesen marginális ügy volt, rendszerint 15-20 ember jelent meg tüntetéseiken. Aztán jött Bertalan, aki képes volt már 20-25 ezer embert is összetrombitálni, de 1-2 ezer embert bármikor összecsődít kb. nulla szervezéssel, miközben komoly ballib pártoknak sok pénzzel is nehézséget okoz ez.

Miközben ő semmi újat nem mond, az egész ugyanarra épül, kicsit leegyszerűsítve ez:

Hírdetés

  • a hatályos alkotmány nem hatályos, “közjogilag érvénytelen”,
  • ezért a Magyarország nevű állam nem létezik.
  • össze kell szedni egy helyre az ország lakosságának 1 %-át, azaz 100 ezer embert, akik kijelentik, hogy ők nem a Magyarország nevű “magánállam” állampolgárai, hanem a jogfolytonos magyar államé,
  • ez után az ENSZ főtitkára rendelkezik, s kimondja: Magyarország nem létezését,
  • ideiglenes kormány alakul a magyar állam terület, mely megszervezi a nép alkormányozását és a választásokat.

Tuylajdonképpen mindenki számára első látásra világos, hogy mindez marhaság, ráadásul a belső koherencia is hiányzik.

Plusz az egész tálalás olyan, hogy se egyik, se másik nagy tábornak nem igazán vonzó. Lásd támadják a hatályos alkotmányt és diktatúráznak, viszont alapvetően nemzeti köntösben: olyan kellékeket alkalmaznak, melyek a ballib törzstábor számára elfogadhatatlanok, lásd Szent Korona tan, Székely Himnusz, túltengő nacionalizmus. Tipikusan olyan módon viselkednek, ami egyik tábort se tudja megnyern.

S mégis, ez az ember a múlt héten ismét sikeres tüntetést szervezett, kb. 1500-2000 jelenlévővel. Hát, ezt szeretném megérteni.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »