A globális kereskedelmi háborúnak nem lesznek nyertesei

A globális kereskedelmi háborúnak nem lesznek nyertesei

Múlt héten eredménytelenül zárult az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások 11. fordulója, és egyre kisebb az esélye a gyors megegyezésnek. Az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója szerint 
a kereskedelmi háborút mind 
a két oldal megszenvedi.

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan június végén, a G20-as csoport Japánban tartandó csúcstalálkozóján találkozik egymással – mondta Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója a Fox televíziónak adott interjújában. „Hadd ismételjem meg, nagyon erős a valószínűsége annak, hogy a két elnök a G20-as értekezleten Japánban találkozik egymással” – fogalmazott Kudlow.

A Fehér Ház gazdasági tanácsának vezetője hozzátette, hogy pillanatnyilag nem szerepel a tervek között az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója. Múlt pénteken Washingtonban eredménytelenül zárult a tárgyalások tizenegyedik fordulója, amelyet a felek korábban befejezőnek szántak. Megállapodás nem született, és az Egyesült Államokban megemelték több ezer kínai importcikk pótlólagos vámtarifáját, miként azt Donald Trump megígérte.

Az amerikai elnök még május 5-én a Twitteren jelentette be, hogy a kereskedelmi tárgyalások után 10 százalékról 25 százalékra emelik évi 200 milliárd dollár értékű kínai importáru pótvámját, és további 325 milliárd dollár értékű kínai portéka esetében megkezdik a vámemelés előkészítését. A döntést Trump azzal indokolta, hogy Kína visszalépett néhány korábbi vállalásától, és a szerződéstervezet újratárgyalását kívánná.

Kudlow szerint Washington mindenképpen ragaszkodik egy sor intézkedés végrehajtásához, köztük például a szellemi tulajdon védelmének, vagy az erőszakos technológiai transzfer kérdésének rendezéséhez. A gazdasági tanácsadó a sikertelenül zárult tárgyalási forduló után arra számít, hogy Peking ellenintézkedéseket jelent be. Elismerte, hogy:

Hírdetés

a kereskedelmi háborút „mind a két oldal megszenvedi majd”.

Ugyanakkor védelmébe vette a Trump-adminisztráció politikáját, és leszögezte, hogy az esetleges kínai ellenintézkedéseknek „nagyon kicsiny hatásuk lesz az Egyesült Államok hazai össztermékére”, hiszen a gazdaság „fantasztikusan jó állapotban van”. A kínai kormány hétfőn figyelmeztetett, hogy „soha nem hajol meg a külföldi nyomásgyakorlás előtt”, júniustól ezért újabb 60 milliárd dolláros vámot vet ki több mint 5 ezer amerikai termékre.

Kudlow közölte azt is, hogy a kínaiak meghívták Pekingbe Robert Lighthizert, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjét, de egyelőre nincs „konkrét, végleges terv” a látogatás időpontjára. A gazdasági főtanácsadó bejelentette: a kormányzat további pénzügyi segítséget ad az amerikai farmereknek, akik a legjobban megszenvedik az amerikai–kínai kereskedelmi háborút. Korábban a kormány 12 milliárd dollárral segítette meg a gazdákat, és Kudlow sejtetni engedte, hogy ugyanekkora összeget szánnak a további segítségre. „Újból megtesszük, ha szükséges” – fogalmazott.

Az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokra reagált Rand Paul kentuckyi szenátor is. A republikánus politikus az ABC televízió szokásos heti politikai vitaműsorában elmondta: azt tanácsolta Donald Trumpnak, hogy minél előbb zárja le a kereskedelmi tárgyalásokat, mert „minél tovább tart ez a kereskedelmi háború, annál nagyobb az esélye, hogy a gazdaság visszaeshet”. (TASR, MTI)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »