A Glastonbury Tor – Anglia egyik legrejtélyesebb, szent helye

Az „Anglia Szívének” is nevezett Glastonbury Tor egy 160 méter magas, rejtélyes és szent tájékozódási építmény, amely az egyik legjelentősebb korakeresztény hely Dél-Angliában. A pogányok egyik szent helyének számított már évszázadokkal azelőtt, hogy Arimateai Szent József a Szent Grállal megérkezett volna ide.

 

A Hölgy kápolnája. photo credits: wikipedia

 

Ez egy ősi szent halom, pontosabban egy mound olyan templom romjaival a tetején, amit egykoron Szent Mihály arkangyalnak szenteltek, aki a sötétség erőivel vív küzdelmet.

 

A középkortól napjainkig számos legenda szövődött köré. A Glastonbury Tort övező, teraszokból álló rendszerről sokáig úgy tartották, hogy egy gigantikus labirintus, ami egy ősi mintázatot követ. Egyébként a TOR kelta nyelven hegyet vagy dombot jelent.

 

Vajon a Tor egy, a Földanyához kapcsolódó, fontos termékenységi központ volt? Vagy a legendás Avalon, amely Arthúr király sírjával áll összefüggésben?

Egyesek szerint Avalont csak egy szűk kör érhette el, mások úgy tartják, hogy Somerset megyében állt hajdanán. Megint mások szerint Avalon szigetét a víz felszíne alá rejtették, de találkozunk olyan legendával is, amely útleírást ad Avalonba.

 

Arimateai József és a Szent Grál

 

„Az ember vizen utazik egy bárkában, de először arra kell rájönnie, hogy a bárka és a legénysége, hogyan hívható meg. Csakis Avalon lakói ismerik a szárazföldi utat, amit soha nem tüntetnek fel a leírásokban, bár úgy tartják, hogy egyesek véletlenül felfedezték a titkot.

A felhőtakaró egy másik előfeltétele Avalon elérésének, ahová nem lehet belépni tiszta időben. Azok, akik megpróbáltak napfényes időben behatolni, a Glastonbury Kolostorban találták magukat.”

 

Kétségtelenül a másik legnagyobb rejtély Glastonbury-vel kapcsolatban, hogy vajon itt temették-e el Arthúr királyt? 1190-ben a szerzetesek feljegyezték, hogy Arthúr király és a felesége, Guinevere földi maradványait a kolostor alá helyezték el.

 

„Itt fekszik az elhantolt híres Arthúr király Avalon szigetén” – ez szerepel a király kelta sírján latinul.

 

A Torral kapcsolatban számos legenda kering. Találgatják, vajon mesterséges építmény-e vagy sem.

 

Természetes képződmény, de egyesek szerint mesterségesen formázták meg. Számos teraszt alakítottak ki rajta.

 

Arthúr király kardja, az Excalibur, melyet Avalon szigetén kovácsoltak. Amikor Arthúr egy csatában megsérült, a szigetre vitték, hogy sebeit ellássák.

 

Hírdetés

Geoffrey Ashe szerint a Tor egy szertartásos helynek készült, hogy ott léphessenek be a belső világba.

Geoffrey Russell szerint a teraszok egy útvesztő maradványai, de nem a rejtvény értelmében, hanem a középpont hosszú, kanyargós megközelítése szempontjából. Valaha egy hetes spirál kanyargott a Tor körül, amely ott végződött, ahol ma a torony áll.

 

Lelki szemeink előtt láthatjuk, amint a beavatottak és a zarándokok kanyarognak a hétfordulatú ösvényen keresztül. Ez egy gyerekkori játékra emlékeztet, ahol a cél nem más, mint egy szigorúan meghatározott úton haladni levágások/rövidítések nélkül a „Pokoltól” kezdve a „Mennyig”.

 

Glastonbury Tor.

 

Találunk itt egy régi kutat. Ez a Kehely Kútja, ami a Tor lábainál helyezkedik el, és vize a vasoxidtól vérvörös. Ez a víz úgy bugyborékol fel, hogy közben a szívdobbanásra emlékeztető hangot hallat.

A legenda szerint a kutat a druidák készítették azért, hogy az Utolsó vacsorán használt kupát, a Szent Grált elrejthessék. Ebben volt Jézus vére, s ezt hozta el Arimateai József Angliába.

Mások szerint ez a kút viktoriánus találmány.

 

Nagyon kevés információval rendelkezünk a Glastonbury Tor építőiről és valódi jelentőségéről. A legendákkal, a mítoszokkal és a modern elméletekkel együtt ez egy megoldatlan enigma marad.

 

 

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/08/30/glastonbury-tor-one-of-the-most-mysterious-sacred-places-in-england/

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post A Glastonbury Tor – Anglia egyik legrejtélyesebb, szent helye appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »