A gerillákkal kötött megállapodásról tartanak népszavazást Kolumbiában

Kolumbiában vasárnap megkezdődött a népszavazás a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők szélsőbaloldali gerilláival kötött békéről, amely véget vethet a több mint 260 ezer emberéletet követelő, 52 éve tartó fegyveres konfliktusnak a latin-amerikai országban.

Csaknem 34,9 millió választópolgár dönthet az urnáknál arról, hogy támogatja-e a majdnem négy év tárgyalás végeredményeként létrejött megegyezést. A szavazás biztonságáért 240 ezer rendőr és katona felel országszerte. A 82 ezer szavazóhelyiségben helyi idő szerint reggel 8-tól délután 4-ig lehet voksolni. Az első eredmények a nap végén várhatóak.

A kormány szemszögéből akkor tekinthető sikeresnek a referendum, ha az összes választópolgár 13 százaléka, azaz 4,4 millió szavazó igennel voksol – feltéve, ha a nem szavazatok ennél is kisebb arányt érnek el. A népszavazás nem von jogalkotási kötelezettséget maga után. A referendum ötlete Juan Manuel Santos elnöktől származik, akinek az a célja, hogy a „lehető legszélesebb legitimitást” biztosítsa a szeptember 26-án aláírt egyezménynek.

A népszavazás sikere esetén a FARC 5765 harcosa leteszi a fegyvert, majd a gerillaszervezet az ENSZ felügyelete alatt fél éven belül politikai párttá alakul át.

Eközben a FARC szombati közleményében bejelentette, hogy a békeegyezmény keretében pénzügyi kárpótlást nyújt az évtizedes konfliktus áldozatainak, ehhez pedig előzetesen számot ad anyagi forrásairól a kormánynak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »