A gázválságnak "hála" 20 éves mélyponton az euró árfolyama, az amerikai dollár mindeközben szárnyal

A gázválságnak "hála" 20 éves mélyponton az euró árfolyama, az amerikai dollár mindeközben szárnyal

Sokkoló meglepetéssel kezdték az új hetet a piacok. Az euró árfolyama húsz éve nem látott méretekben gyengült, jelen állás szerint a dollár már az erősebb valuta.

Bizonyára olvasóink is emlékeznek rá, Szlovákia 2009. január elsejével csatlakozott az euróövezethez. Az azóta eltelt lassan 14 évben megszokhattuk, ha kis különbséggel is, de az amerikai dollár értéke mindig valamivel az euróé alatt marad. Nos, a háborús gazdaságnak és az energiaválságnak „köszönhetően” ma reggel mindez megváltozott. Húsz éve, 2002 óta nem tapasztalt gyengülést mutat az euró.

Az elemzők szerint a visszaesés legfőbb oka, hogy az Európai Unió képtelen dűlőre jutni Oroszországgal a gázszállításokat illetően.

Az ázsiai tőzsdén hétfőn reggel 0,9880 dollárt ért egy euró, azzal együtt, hogy az angol font is gyengült a dollárhoz képest (egy fontért 1,14445 dollárt adtak). Washingtonnak remek hír viszont, hogy az úgy nevezett USA dollár index az euróhoz hasonlóan szintén közel húszéves rekordot döntött meg, elérte a 110,25-ös értéket. 2002 óta nem volt ilyen magas a dollár index-értéke. Hogy perspektívába helyezzük ezt a számot, a 2007-2008-as hitelválság idején 75 körül volt az érték, a koronaválság csúcspontján pedig 90-92 körül.

A Reuters által megszólaltatott elemzők azt mondják, az euró gyengülésének két fő oka van, mindkettő Oroszországgal kapcsolatos. Egyrészt szombaton kiderült, határozatlan ideig nem indul újra az Északi Áramlat I-es vezeték, másrészt pedig azzal a döntéssel magyarázzák a jelenséget, hogy a G7-es pénzügyminiszterek megszavazták az orosz olajra kivetendő ársapkát. A font gyengülése mögött szintén hasonló tényezők állhatnak.

Hírdetés

Mielőtt azt hinnénk, csak az euró és a font gyengült a dollárral szemben, gyorsan tisztázzuk, erről szó sincs. Gyakorlatilag nincs valuta, amely az elmúlt napokban ne esett volna vissza. A japán jen például az euró rekordját is megdöntve, 24 éve nem volt ennyire gyenge a dollárhoz képest (1 dollár – 140, 38 jen), de hasonló figyelhető meg az ausztrál dollárnál is, igaz, ott a visszaesés már korábban is érzékelhető volt. Ezzel együtt a Reutersnek nyilatkozó szingapúri banki elemző, Vishnu Varathan azt mondja:

az elsőrendű hatást úgy tűnik, a megnövekedett geopolitikai kockázat és az ebből következő kedvezőtlen globális keresleti sokk okozza. (…) 

majd hozzáteszi és itt jön a lényeg, hogy

a kedvezőtlen keresleti sokk egy nagyon kellemetlen geopolitikai környezetben valószínűleg biztonságos keresletet vált ki . Ezt a dollárban találják meg. A jelenség talán az európai valutákat sújtja majd leginkább!

Hogy a trendeknek mikor lehet vége, egyelőre nem tudni. Az biztos, az elmúlt szűk egy évben folyamatos volt az euró gyengülése a dollárhoz képest. Míg egy éve ilyenkor 1,18 dollárért jegyeztek egy eurót, addig ma 0,99 dollárt ér az Európai Unió közös fizetőeszköze.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »