A gáztározók feltöltését ígéri a DK

A Demokratikus Koalíció azt ígéri, hogy biztonságos mennyiségű gáztartalékot halmoz fel a magyarországi tározókban, ha kormányra kerül.

A párt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy itt van az igazi tél, a “méregdrágán megvásárolt” gáztározókban viszont alig van tartalék gáz.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a gáztározókban 2,5 milliárd köbméternyi tartalék van, de az európai készleteket számon tartó nemzetközi adatbázis szerint ez az adat hamis, mert a magyar tározókban csak 2,3 milliárd köbméter gáz van – közölte Gréczy Zsolt.

Ráadásul ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági tartalék, amelyhez csak vészhelyzet esetén lehet hozzányúlni – tette hozzá.

A valóban felhasználható mennyiség így 1,1 milliárd köbméter, amely körülbelül 15 napra elegendő az ország számára – mondta a politikus.

A szóvivő azt is megígérte, hogy ha kormányra kerülnek, akkor a világpiaci ár csökkenésének esetén mérsékelni fogják a fűtőanyag hazai fogyasztói árát.

Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az egyéni körzetek koordinációjáról csak akkor születhet megállapodás az LMP, az MSZP és a DK között, ha abban mind a három párt egyetért.

Gréczy Zsolt hozzátette, hogy informális tárgyalásokat már folytattak az LMP-vel, és nagyon gyorsan meg lehetne állapodni arról, hogy mely körzeteket engednének át a párt jelöltjeinek.

Egy újabb kérdésre leszögezte: a DK és a Jobbik között “nem lesz koordinált együttműködés, ez egészen biztos”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »