A Gazprom egyeztetne az orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról

A Gazprom egyeztetne az orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról

A Gazprom nem hosszabbítja meg az orosz földgáz ukrajnai exportjáról szóló, jövő év végén lejáró megállapodást, ami azonban nem jelenti azt, hogy leállna az Európába exportált földgáz ukrajnai tranzitja, utóbbiról egyeztetések kezdődtek – jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

Az orosz Gazprom és a Naftohaz ukrán gázvállalat 2009-ben kötött két szerződést: egyet az orosz földgáz ukrajnai exportjáról, egyet pedig az Európába szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról. Mindkét megállapodás 2019. december 31-ig szól.

Idén március elején a Gazprom bejelentette, hogy megkezdte mindkét szerződés felbontását.

Hírdetés

Ukrajna már több mint két éve nem vásárol földgázt Oroszországtól.

Alekszandr Medvegyev egy berlini konferencián kedden azt mondta, hogy nem hosszabbítják meg az ukrán gázexportról szóló szerződést, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz tranzit gázszállítás Európába.

A Gazprom illetékese azt mondta, hogy „a tranzit kérdéséről még nem folynak tárgyalások, csak egyeztetések”. Alekszandr Medvegyev szerint az ukrán féltől most azt várják, hogy tegyen konkrét javaslatokat a tranzit mennyiségére és feltételeire.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »