A gazdák válasza Matečná “megoldására”: messze nem oldja meg a fő problémát

A gazdák válasza Matečná “megoldására”: messze nem oldja meg a fő problémát

Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter által ma prezentált rendszer nem mutatja meg kinek van joga a földhasználathoz, és amíg ezt nem teszi meg, nem oldhatja meg a gazdák problémáját – áll a gazdák válaszközleményében, amellyel a tárcavezető mai bejelentésére reagálnak.

Matečná szerint a minisztérium már „túlteljesítette az európai és szlovákiai törvények szabta elvárásokat”, a gazdák mégsem elégedettek. Arra hívják fel ugyanis  a figyelmet, hogy miniszterasszony sajtótájékoztatóján

 

A gazdák által felrótt hiányosság mögött az áll, hogy jelenleg bizonyos csoportok a kis- és közepes gazdák ellehetetlenítése céljából ugyanarra a területre nyújtanak be támogatási kérvényt a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökséghez. Ezután legfeljebb egy hosszadalmas vizsgálat nyújthat megoldást, amivel azonban késik a támogatás folyósítása is. A nagy tőkeerős vállalatok nem érzik meg a támogatás hiányát, a kisgazdaságok ellenben tönkre is mehetnek.

Ráadásul a szlovák törvények paradox módon a földhasználati jogot a birtokjog fölé helyezi. A gazdák nyilatkozatukban idézik Matečná szavait, aki szerint a földtulajdonos az, akinek ki kell kérnie a bérleti szerződést a földhasználótól. A tulajdonosnak pedig gondoskodnia kell róla, hogy neki is meglegyen a bérleti szerződés.

A gazdák nehezményezik, hogy a törvény ugyan ezt lehetővé teszi, miközben alapvetően alkotmányellenes, mert a föld tulajdonjogát a földhasználati jog mögé sorolja.

Hírdetés

A gazdák amiatt is bírálták a miniszterasszonyt, hogy felszólította őket, ne a rendőrséghez forduljanak a kárukra történő jogtalan földhasználati esetekkel, hanem a bíróságokhoz.

jegyzik meg a gazdák.

Felteszik a kérdést, hogy az 1989 óta eltelt 29 évben miért nem változtatta meg senki a sokszor emlegetett bonyolult földtulajdoni rendszert, miért teszik még bonyolultabbá? Kiemelik, hogy Szlovákiában 8 millió E parcella és ugyancsak 8 millió C parcella, miközben a 20 évnél idősebb lakosság nagysága valamivel 4 millió felett van.

Követendő példaként Magyarországot említik, ahol mezőgazdasági területet csak magyar állampolgárságú természetes (!) személy birtokolhat, jogi személyek, cégek, nagyvállalatok egyáltalán nem.

zárják nyilatkozatukat a gazdák.

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »