A gazdag országok alig fogadnak be menekültet, a szegényebbekre hárul a feladat

A gazdag országok alig fogadnak be menekültet, a szegényebbekre hárul a feladat

Néhány kivételtől eltekintve a világ leggazdagabb országai fogadják be a legkevesebb menekültet, ezzel aránytalan terhet rónak a sokkal szegényebb és kisebb országokra. Mindez az Amnesty International helyzetértékelésében olvasható.

A szervezet Londonban ismertette a 41 oldalas jelentést, melyben azt írják:
 
a világon 193 ország van, a 21 millió menekültnek több mint a fele, 12 millió tíz alacsony vagy közepes jövdelmű befogadó országban él, ami fenntarthatatlan.
 
A jelentés szerint a listát Jordánia vezeti 2,8 millió menekülttel, őket Törökország követi 2,5 millióval, bár a törökök azt állítják, hogy az idei év közepére náluk ez a szám már 3 millióra nőtt, közülük 2,7 millióan szíriaiak.
 
De mi a helyzet a gazdagokkal? Az Egyesült Királyság mindössze 8 ezer szíriai menekültet fogadott be 2011 óta. Míg Ausztráliában 2015 végén 58 ezer menedékjogot kérő ember élt, Etiópiában 740 ezer.
 
A szervezet szerint a menekültek távol tartása nem megoldás, kerítések emelésével, visszatoloncolásokkal és büntetőintézkedésekkel – amelyeket Ausztrália és egyes EU-tagállamok alkalmaznak – semmiféleképpen nem érhető el a menekültprobléma rendezése. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »