A gasztroszektor és az idegenforgalom is sorra kerültek. 120 millióval kapnak többet az államtól

A gasztroszektor és az idegenforgalom is sorra kerültek. 120 millióval kapnak többet az államtól

120 millió euróval többet, összesen 220 millió eurót kap a járványhelyzet miatti bevételkiesés enyhítésére a két ágazat.

Erről döntött szerdán a kormány, amikor jóváhagyta Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter tervezetét. A lépésre szükség volt, hiszen mint mondta, az eddig jóváhagyott 100 milliós összeg nem elég a hatalmas bevételkiesés komepnzálására ezekben az ágazatokban.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavaly nyáron előkészített tervezet idején még nem tudhatta senki, hogy a járvány ennyire elhúzódhat. A közlekedési minisztérium a támogatás megemelésének köszönhetően így újabb szintjét indíthatja el a segítségnyújtásnak, mégpedig szubjektumonként 200 ezer eurós határig.

Az új rendszer 2021 januájától 2021 májusáig határozta meg a támogatható időszakot. Az eredetileg tervezett támogatásból pedig a múlt év novemberi és decemberi hónapok lesznek támogatva.

A közlekedési miniszter elmondta, hogy az idegenforgalom bevételkiesései olyan hatalmasak voltak, hogy a 100 millió eurós támogatási alap már a tavalyi évre vonatkozóan kimerítődik. Ugyanakkor a nagyobb cégek támogatására is szükség van anyagi forrásokra. Ahhoz, hogy előkészített támogatási rendszer keretén belül 200 ezer euró felett is meríthessenek,  még Brüsszel jóváhagyása szükséges.

Mindannyian beleszállunk a segítségnyújtásba

Eduard Heger kormányfő szerint a kormánynak sem kellemes, hogy kénytelen csökkenteni az emberi kapcsolatok mértékét, ami által az idegenforgalom is korlátozva van, hiszen ez az ágazat az egyik legjobban súlytott a járvány által.

Hozzáfűzte, hogy a kormány lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni.  Igor Matovič pénzügyminiszter megemlítette, hogy az idegenforgalom, illetve azon belül a gasztroszektor az államtól összesen 220 millió eurót kap.

Hírdetés

“Most készítjük elő a támogtások kifizetésének technikai feltételeit a  Slovensko.sk portálon keresztül,”

jelentette be Doležal közlekedési miniszter.

Elmondása szerint a második fázisban a jogosultak köre bővül a szállások és éttermek üzelmeltetőivel, utazási ügynökségek és  irodákkal, akvaparkokkal, fürdőkkel, idegenvezetőkkel, cégkiállítások és kongresszusok szervezőivel, botanikus és állatkertekkel, természetvédelmi területekkel, kaland- és vidámparkokkal, libegők és sípályák üzemeltetőivel, nyilvánosság által látogatható múzeumokkal, történelmi műemlékekkel és turisztikai látványosságokkal.

Nem feltétel hozzá, hogy rendezve legyenek a tartozásaink

A felhívás második szakasza 12 hónapra bővül. Ennyi idő áll rendelkezésre a vállalkozóknak a támogatás kérvényezésére. Tehát a 2020  április 1- től 2021 március 31- ig terjedő időszakról beszélünk. Az anyagi források fedezete a kormány mai döntésének köszönhetően 2021 május 31- ig biztosított.

“A második fázis az első fázistól abban különbözik, hogy eltekintenek attól, hogy rendezve legyenek az igénylők tartozásai a szociális és az egészségügyi biztosítók, valamint az adóhivatal felé,”

– pontosította a közlekedési minisztérium államtitkára, Katarína Bruncková. Azza, hogy az állami támogatás megítélésének alapfeltétele a legalább 40 százalékos bevételkiesés 2019 ugyanezen időszakához képest. A limit 200 ezer euró egy kérvényezőre, mivel ún. ” de minimis” sémáról van szó.

A gasztroágazatot tömörítő, ún.  StáleMámeChuť kezdeményezés örül az állami támogatás 120 millió euróval való növelésének. Szerintük ugyanakkor az állam feladata a mai bejelentés után még csak most kezdődik, hiszen “különösen fontos a beadott kérvények expressz elbírálása” – nyilatkozták reakciójukban a SITA hírügynökségnek.

webnoviny.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »