A garancia

Amikor a Nokiának dolgoztam, s jöttek a panaszok, hogy “tegnap járt le a garancia, ma elromlott a készülék, micsoda szemét cég a maguké”, megkérdeztem az illetékes vezetőmet, mi is a helyes válasz ilyen esetekben.

Ő elmondta: “a garancia lejárta után történt a meghibásodás? ez csak azt jelenti, cégünk tökéletesen működik, hisz sikeresen betartotta ígéretét a vásárló felé”.

Azóta ehhez tartom magamat.

Már mondtam, a fényképezés mellett a másik műszaki mániám a fejhallgató. De míg a fényképezésben nem kell feltétlenül a legdrágább, csak a legolcsóbb kerülendő (egy hozzáértő ember jobb képet csinál olcsóbb géppel, mint egy dilettáns a drágával), addig a fejhallgatóban nincs menekvés: az ár kiválóan jelzi a minőséget.

Az amatőr kategóriában nagyjából 150 euró a határ. Ami az alatt van, azt felesleges megvenni, mert használhatatlan minden igényesebb alkalmazásra. Mondjuk ha venni akarunk egy 140 eurós fejhallgatót, akkor vegyünk inkább egy 10 eurósat: pont ugyanolyan szar lesz, de legalább sokkal olcsóbb.

Vannak persze csúcsmárkák, ilyenek ebben a műfajban a Sennheiser és a Bang & Olufsen – itt az az érzésem, hogy csak a márkanév miatt drágábbak a hasonló képességűeknél. Olyan átlag + 30-60 % itt a túlárazás.

A kiember viszont nem villogtatni akarja a márkanevet, hanem a legjobb minőséget keresi túlár nélkül.

2019-ben vettem meg az akkor legjobb 3 készülék egyikét, még a HVG is írt róla cikket, a HVG kevés igaz cikkeinek egyike volt, ez a Sony WH-1000XM3 volt, akkor újonnan az átlagára 300 euró volt.

3 év kiterjesztett garancia. 3 év és 2 hónap után elrepedt a jobboldali fejpánt alja. Sajnos ez elkerülhetetlen, ha az ember sokat használja. A kellemetlem az, hogy így is tökéletesen működik, csak éppen baromira csúnya. Megragasztottam persze, de ez így nem az igazi már.

Most szépen eladtam, itt az a jó, hogy van kereslet hibás, használt termékekre. Sok az ezermester, aki aztán megjavítja, majd használja vagy újra eladja.

Hírdetés

Megvettem a kettővel újabb verziót. S pont ki lett javítva a fejpánt hibája: másképp csatlakozik a fejpánt, a repedés esélye jelentősen kisebb lett.

Persze műszakilag is javult: még jobb az aktív zajkizárás. Most pl. rajtam van, s a külső zaj 95 %-át nem hallom.

Olyan funkciója is van, hogy ha megszólalok, leáll automatikusan a visszajátszás. Ez persze marhaság, így ki is kapcsoltam, de esetleg lehet olyan, akinek pont ez kell.

A szerkezet “titkos” funkciója: aki pihenni akar, nem hallgat rajta semmit, csak felveszi és bekapcsolja, így egyfajta csendkamrába kerül.

Sose értettem azokat, aki vesznek valami drága lejátszót, hozzá meg egy szar fülhallgatót. Nem tartom ezt értelmes viselkedésnek.

Persze tudatában vagyok: egy kisebb család egy hónapig tudna étkezni egy ilyen eszköz árából, szóval a legtöbb ember nem azért nem vesz ilyet, mert hülye, hanem mert nincs rá pénze.

Számomra ez fontos, most meg is tudom ezt engedni magamnak (legalábbis ezt hiszem). Nagyon sokat segít a liberális mocsok elviselésében. Mondjuk az ember gyorsétterenben ül és közben valami egész mást hallgat, így kizárja a gyorsétterem ideológiai hatását. Vagy éppen szenved multi munkahelyen, de ezzel kizárja az egész nyomasztó környezetet, Hirtelen az idegesítő polgári-liberákis mocsok csak díszlet lesz egy abszurd színházban. S már nem idegesítő a környezet, hanem csak amolyan paródiává válik.

Egyik nap este az irodában jártam körbe, Beethoven szimfóniáit hallgatva (egyébként a barokk zene a kedvcem, de Beethoven az még jó). A végén már majdnem tetszeni kezdett az iroda!

Ja, s Beethoven. Természetesen a 9. szimfónia 4. tétele nálam tiltólistán van, azt nem hallgatom. Úgy vagyok vele, mint a karlendítéssel és a vöröscsillaggal, önmagában pl. a karlendítés nemes gesztus, én is szívem szerint gyakran szeretnék élni vele, de mivel ki lett sajátítva kellemetlen alakok által, sose alkalmazom.

Pont ilyen a 9. szimfónia 4. tétele is: amióta a libbantak himnusszá alacsonyították, hányingerem van tőle. Majd akkor fogom meghallgatni, amikor azt éppen sortűz megkapására váró libbant főemberek éneklik. Addig felesleges.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »