A fuvarozók kárára húzzák az időt?

A fuvarozók kárára húzzák az időt?

A szabad munkaerő-áramlás korlátozása ellen tüntettek a közúti fuvarozók Brüsszelben. Az Európai Bizottság székházánál szervezett megmozduláson részt vett a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete is. Szerintük a német minimálbérszabályok alkalmazása a belső piaccal ellentétes, és az a célja, hogy a kelet-európai fuvarosokat kiszorítsa a piacról. Németország ellen tavaly indult kötelezettségszegési eljárás az ügyben.

„Egyértelműen protekcionista intézkedés, ugyanis ez a szociális dömping, aminek a pontos definíciója a mai napig nem ismert, arra hivatkozva a nyugat-európai országok nagyon szeretik korlátozni a kelet-európai fuvarozó vállalkozásoknak a piacukra jutásának a lehetőségét, függetlenül attól, hogy a legtöbb nemzetközi fuvarozó, az ebből a térségből jön, tehát eleve kérdés az, hogy a hozzájuk irányuló áruk hogyan jutnának oda, hogyha ezeket a fuvarozókat kizárnák a saját piacukról” – fejtette ki Bobál Dávid, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének információs referense.

A német szabályozás miatt az Európai Bizottság tavasszal kötelezettségszegési eljárást indított. A francia törvény júliustól lép életbe. Az Európai Parlament közlekedési bizottságának tagja szerint mindenki a fuvarozók kárára húzza az időt.

„Nem vagyunk megelégedve azzal a tempóval, amit a bizottság ebben az ügyben képvisel a munkatempóval, illetve egyfajta visszafogottságot és tétovaságot is látunk a bizottság részéről, és valószínűsíthető, hogy a francia törvény kapcsán is, ha az adott esetben indulna bármiféle eljárás, az is hasonlóan csigalassúságú előrelépéseket mutatna” – mondta el Deli Andor, a Fidesz–KDNP EP-képviselője.

Az Európai Bizottság szóvivője az üggyel kapcsolatban azt mondta: folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokat nem kommentálnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »