A futballszervezetek döntésén múlik a Liga 1 alsóházi csapatainak sorsa

A futballszervezetek döntésén múlik a Liga 1 alsóházi csapatainak sorsa

Akár már a következő idényben tizenhat csapatosra bővíthetik a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot. Ez megmenthetné a Dinamót a kieséstől, ugyanakkor Liga 1 alsóházi csapatainak sorsa a futballszövetség végrehajtó bizottságának döntésétől függ.
Csalódottságának adott hangot Justin Ștefan, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) főtitkára, amiért a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) korábban elutasította kérését az alsóházi rájátszás meghosszabbítására vonatkozóan, és a klubok kérésére nem módosított az élvonalbeli szerepléséért rendezendő osztályozó időpontján. Közösségi oldalán nyilvánosságra hozott álláspontjában emlékeztetett arra, hogy augusztus 18-ra halasztotta volna a playout lezárását, és akkor a Dinamo mind az öt elmaradt mérkőzését bepótolhatták volna.

– idézte fel az LPF javaslatát. Rámutatott, hogy ezen kérés elutasítása miatt most ki kell dolgozniuk egy új szabályrendszert a csapatok rangsorolásához.

Az egyik elképzelés szerint a pontokat a 2019–2020-as bajnokságban lejátszott összes mérkőzés számához viszonyítják, vagy kizárólag a rájátszás összecsapásai szerint állapítják meg a pontarányt.

„A klubok véleményét kikértük, de az csak konzultatív jellegű, a végső döntést a playout végső sorrendjéről a Román Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága hozza meg” – hangsúlyozta. Megjegyezte, eleve elképzelhetetlen lenne, hogy a rangsorolásban közvetlenül érintett csapatokra bízzák ezt a döntést, de ezzel együtt is úgy véli, hogy a végeredmény nem fogja kizárólag a sportérdemet tükrözni. Emiatt is támogatja, hogy már a következő szezontól tizenhat csapatosra bővüljön a Liga 1, ugyanakkor ezzel kapcsolatban is az FRF ügyvezetésének kell határoznia.

„Hogy a klubokat minél kevésbé érintse gazdaságilag az esetleges mezőnybővítés, előterjesztem a médiajogok birtokosának azt a javaslatot, hogy a Liga 1-es klubok ne szenvedjenek kárt, amiért az idei szezonban nem játsszák le az összes betervezett mérkőzést. A közvetítési jog után fizetendő összeg 28 millió euró maradjon áfa nélkül, és legkésőbb a 2011–2022-es szezonra bevezethessük a videóbíró-rendszert amelyhez a szükséges felszerelést a médiajogok birtokosa biztosítaná” – ecsetelte Ștefan.

A klubok többsége, amúgy a második rangsorolási rendszert támogatja, ez alapján viszont a Chindia mellett a Dinamo kiesne az élvonalból. Ha viszont áttérnek a tizenhat csapatos rendszerre, a bukarestiek megúsznák a kiesést, az osztályozót pedig a sereghajtó târgoviștei együttes játszaná.

Hírdetés

A Ștefan cel Mare úti együttes szurkolói különben szerdán kora délután a stadion elé vonultak tiltakozni a kedvenceiket megkárosító döntés ellen, és egyben a bennmaradásukért lobbiztak. A playout utolsó fordulóját, mint ismeretes, szerdán rendezték. Az osztályozó augusztus 9-én és 12-én lesz, az élvonal képviselője pedig – a szerdai sorsolás alapján – házigazdaként kezd, hogy aztán a visszavágón a Liga 2-ben harmadik helyen záró Mioveni vendégeként lépjen pályára.

Răzvan Burleanu, az FRF elnöke korábban úgy vélekedett, hogy a versenykiírás módosítását elviekben legalább egy évvel korábban be kellett volna jelenteni, ugyanakkor a bővítést támogatja, és amennyiben az érintettek azt szeretnék, hogy azonnal bevezessék, úgy megvitatják a vezetőségi ülésükön. A pontvadászat sorsát érintő kérdésben a végső döntéshez előbb az LPF közgyűlésének szavazata, majd pedig az FRF végrehajtó bizottságának jóváhagyása szükséges.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »