A futballbajnokság nyitányán akart robbantani

A futballbajnokság nyitányán akart robbantani

Újabb feltételezett szélsőséges iszlamistát vettek őrizetbe a hatóságok Németországban. A férfi egy menekülttáborban lakott, és kapcsolatban állt azzal a férfival, akit a múlt héten fogott el a rendőrség. Ő a gyanú szerint a német futballbajnokság kezdetén akart merényletet végrehajtani.

Többek között egy duisburgi utazási irodában kutatott szélsőséges iszlamisták után a német rendőrség. A hatóságok több városban is olyan hitszónokokat kerestek, akik fiatalokat toboroztak iraki és szíriai harcokra, és a gyanú szerint külföldi terrorszervezeteket támogatnak. A körözött személyek egyike egy utazási iroda tulajdonosa.

„A szövetségi szervek és a tartományok megegyeztek abban, hogy keményen fellépünk, és már korán házkutatásokat tartunk, hogy elhárítsuk a lakosságot érintő fenyegetéseket” – mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

A napok óta tartó razziák során eddig két embert vettek őrizetbe. A gyanú szerint egyikőjük az Iszlám Állam terrorszervezet tagja lehetett, és terrortámadást tervezett a német futballbajnokság, a Bundesliga kezdetére. A 24 éves férfi szíriai állampolgár, év elején menedékkérőként érkezett Németországba, és a fliehburgi menekülttáborban lakott. Sajtóhírek szerint ugyanebben a táborban vettek őrizetbe szerdán egy másik férfit is, aki kapcsolatban állhatott vele.

A támadásveszély miatt terrorellenes intézkedési csomagot készít a német kormány. A cél, hogy az ország elhagyására kötelezett vagy közveszélyes külföldieket könnyebben kitoloncolhassák.

„Nehéz időket élünk. A terrorfenyegetettség magas, mind a szövetségi, mind a tartományi rendőrség nagyon leterhelt” – tette hozzá a német belügyminiszter.

Németországban több iszlamista támadás is volt az elmúlt hetekben. Július 8-án késsel és fejszével támadt egy vonat utasaira egy afgán menedékkérő Würzburgnál. Július 24-én pedig egy szíriai menedékkérő robbantotta fel magát egy bárnál Ansbachban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »