A füstölő használatának ősi művészete: A rossz elűzésétől a betegségek gyógyításáig

A növényi anyagok égetését a pozitív hatások előidézésére már az ősi időktől alkalmazzák. Az egyik legismertebb példája a tömjén használta a Közel-Keleten. Egy másik népszerű módja a füstölő gyújtása, amit az amerikai őslakosok évszázadok óta alkalmaznak, s nem túl régóta a New Age mozgalom is. Bár a füstölő használatának gyakorta spirituális céljai vannak, számos jótékony hatással bír az egészségre nézve is.

A füstölést számos kultúra szertartásos formában művelte világszerte. Ez a ceremónia magában foglalja egy füstölő rúd meggyújtását, mely egy csokor szárított gyógynövény, ami a leggyakrabban a fehér zsálya. A New Age mozgalmak által használt füstölés is az amerikai őslakosok gyakorlatán alapszik, amit a Szent Füst Táljának Áldásaként ismernek, s általánosan elterjedt neve a füstölő égetése.

 

A füstölőzés. CC BY NC ND 2.0 )

 

Mi a füstölő égetése? Mikor alkalmazzuk?

 

A füstölő használata egy füstölő rúd elégetését jelenti. Míg a fehér zsálya a leggyakrabban használt gyógynövény, addig más népszerű gyógynövények is vannak, így a cédrus, az orvosi kálmos és a levendula. Egyes síkságon élő indián törzseknél a tiszta dohányt ugyanígy alkalmazzák, míg a copal-t, ami egy fanedv, is használatban van Közép- és Dél-Amerika szerte. A füstölő rúd állhat egy vagy akár többféle gyógynövényből. A növényeket egy csokorba kötik, majd pedig elégetik. Lehetőség szerint a gyógynövényeket egy speciális tálba helyezik, majd meggyújtják.

 

 

A füstölést jellemző módon kiemelt alkalmak előtt vagy után végzik, mint amikor egy új házba költözünk, vagy meditáció előtt, vagy akár egy vitát, illetve betegséget követően. Többféle füstölő szertartás létezik. Például néhány rituálét napi szinte is el lehet végezni, addig másokat csak különleges alkalmakkor. Általánosságban füstölni azért szoktak, hogy fenntartsák az egyensúlyt, megvédjenek a negatív hatásoktól, elűzzék a rosszat, illetve megtisztítsanak egy területet.

A kutatások kimutatták, hogy a füstölő rúdból származó gyógyító füst legalább 24 órán megtisztítja a levegőt a káros baktériumok 94 százalékától.

Sok hagyományban a füstölés egy négyirányú ceremónia vagy ima, például füst vagy imák küldése a négy égtáj számára.

 

A füstölés spirituális és jótékony egészségügyi hatásai

 

A füstölés hatásai eltérők attól függően, hogy milyen gyógynövényfajtákat használunk. Ahogy a példa mutatja, a zsályáról például úgy tartják, hogy képes elűzni a rosszat, a negatív gondolatokat és érzéseket, míg a cédrus által kibocsátott füst tisztítóan hat és vonzza a jó energiákat. Ráadásul a test bizonyos részeinek füstöléséről úgy vélik, hogy különleges előnyökkel jár. Például a fülek, a szemek és a száj füstölése, a hallás, a vizuális és a nyelvi készségeket fejlesztheti.

 

Füstölő szett. ( bjphotographs / Fotolia)

 

A spirituális előnyökön túlmenően a füstölésről ismeretes, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, melyek közül többet tudományos tanulmányokkal támasztottak alá. Például a zsálya füstje megnöveli az oxigénellátást az agy számára, ami pedig lehetővé teszi a feszült izmok elernyedését. Jótékonyan hathat azokra, akiket érint a gyenge levegőminőség, javítja azoknak az állapotát, akik asztmában, légzőszervi problémákban és általános köhögésben és megfázásban szenvednek.

 

Hírdetés

Egyes növényfajták füstje megváltoztatja a levegő és az energia molekuláris struktúráját, beleértve a tisztító hatást is. Ráadásul, a füstölő alkalmazásáról megállapították, hogy hatékony gyakorlat az aromaterápiában. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az illat érzése intenzív kapcsolatban áll az ösztönnel és a memóriával. Következésképpen a füstölőgyújtás hatékony a negatív érzelmek elleni harcban, beleértve a dühöt, a félelmet és a szomorúságot.

 

Fehér zsályából készült füstölőcsomagok. ( ForeverLee / Fotolia)

 

Míg a füstölést bárki elvégezheti, addig vannak bizonyos előkészületek, amelyekre gondolnunk kell. Például a füstölőrudaknak nem szabad túlzottan égniük, mivel ez respirációs distressz szindrómához vagy problémákhoz vezethet. Ezenfelül a füstölőzés kerülni kellene azokban a szobákban, ahol csecsemők, várandós nők, asztmára vagy allergiára hajlamos emberek tartózkodnak.

 

Top image: Smudging with white sage ( Serena Williamson / Fotolia)

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: https://www.ancient-origins.net/history-ancient-traditions/ancient-art-smudging-0010975

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post A füstölő használatának ősi művészete: A rossz elűzésétől a betegségek gyógyításáig appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »