A füleki diákok kiváló minőségű gépeken sajátíthatják el szakmájuk fortélyait

A füleki diákok kiváló minőségű gépeken sajátíthatják el szakmájuk fortélyait

Két projektből összesen 1,1 millió euró támogatást sikerült megszereznie a Füleki Szakközépiskolának. Ebből az összegből teljesen felújították azokat a műhelyeket, amelyeket június 16-án adtak át ünnepélyes keretek között.

A szakközépiskola gépészeti és technikai szakain közel 200 tanuló fejlesztheti gyakorlati készségeit a teljesen felújított műhelyekben.

Az iskola, melynek fenntartója a Besztercebányai Megyei Önkormányzat, két projektben vett részt sikeresen. Így a technikai felszerelés és a gyakorlati szakképzés feltételeinek javítására összesen több, mint 1,1 millió eurót szerzett.

„Nagyon örülök, hogy középiskoláink aktívan vesznek részt a gyakorlati szakképzés feltételeinek modernizálásában. A diákok olyan modern gépeken szerezhetnek szakmai tapasztalatot, melyeket a gyárak jelenleg is működtetnek, így sokkal könyebben helyezkedhetnek el. Örülök a füleki iskola sikerének, és kívánom, hogy több sikeres végzős tanulójuk legyen, akik képesek érvényesülni a saját régiójukon belül, hogy ne kelljen elhagyniuk családjukat” – nyilatkozta Ján Lunter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöke a műhelyek ünnepélyes átadása kapcsán.

Ebből az összegből sikerült felújítani az asztalos- és az autószerelő műhelyt, ahova új esztergapad, széles szalagcsiszológép és formázó fűrészgép, illetve teljes gumiszervíz került.

Hírdetés

„Az IROP program anyagi támogatásával valósult meg a „A szakközépiskola jövője az anyagi-műszaki felszerelés felújítása és minősége” nevű projekt, a támogatás összege 846 899,56 euró volt. Ebből az összegből sikerül modernizálni és csúcsminőségű gépekkel felszerelni a hegesztőműhelyt. Minden kézi megmunkáló munkaállomás új satuval ellátott munkaasztalt és kézi fémmegmunkáló szerszámokat kapott. A fémmegmunkáló termünkbe 4 CNC marógépet biztosítottunk. Az elektromechanikai és finommechanikai csoport munkájához is sikerült teljes felszereltségű műhelyt bebiztosítani” – mondta Varga Attila, az iskola igazgatója.

„A régi elektrotechnikai és számítógépes hálózatok műhelyében speciális marókést installáltunk a nyomtatott áramkör készítésére. A mechatronikai és automatizált technikai műhelyt bővítettük – a pneumatika és hidraulika tananyag elektronikus tankönyvben van feldolgozva.  A gépekhez tartozó kellékek tárolására automata raktár szolgál, melynek raktere 105 négyzetméteres. Minden műhelyben felújításra került a padlóburkolat. Ezek a beruházások jelentősen növelték az oktatás színvonalát iskolánkban. Ennek és a duális képzésnek köszönhetően iskolánkat 2021. május 12-től gépipari és automatizálási szakképzési központtá nyilvánították” – fűzte hozzá az iskola igazgatója.

A Füleki Szakközépiskolát látogató diákok a Losonci járás vonzáskörzetébe tartozó járásokból származnak, tehát a Nagykürtösi, a Rimaszombati és a Nagyrőcei járásból, valamint a Rozsnyói járás déli részéről.

„Iskolánk tanulóinak a képzése megfelel a régió szükségleteinek. Mi a többi környékbeli és járásbeli iskolától eltérően a múltban nem fordultunk a szolgáltatások oktatásának irányába.  Az az igyekezet, hogy a társadalom peremére szorult diákoknak is szakképesítést és jobb jövőt biztosítsunk, lehetővé teszi az ide jelentkező diákok számára a hiányzó alapiskolai végzettség megszerzését, és egyben szakképesítést is szerezhetnek valamelyik szakágazatban” – mondta el Miroslav Martiš, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat Oktatási Osztályának igazgatója.

(Fülek Város sajtóközleménye/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »