A Frontex segítsen a lengyel-fehérorosz határon az invázió ellen

Támogatandónak tartaná az Európai Bizottság, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) a migránsválsággal küzdő lengyel-fehérorosz határterületen is jelen legyen, és a testület szeretné, ha Lengyelország engedélyezné a segítségnyújtást – mondta pénteken Adalbert Janz, a bizottság illetékes szóvivője.

Hírdetés

Vasárnap a lengyel hatóságok jelentették, hogy három illegális migránst találtak holtan a lengyel-fehérorosz határ közelében. Halálukat feltehetőleg kihűlés okozta.
   
„Elismerjük, hogy a lengyel hatóságoknak nagyon nehéz helyzettel kell szembenézniük, ami azért jött létre, mert ezeket az embereket eszközként használják fel politikai célok elérésére – jelentette ki a szóvivő utalva arra, hogy a fehérorosz vezetés arra bátorítja az Irakból és Afganisztánból érkező bevándorlókat, hogy illegálisan lépjenek be az EU területére a lengyel, illetve a litván határon keresztül. Brüsszel szerint a minszki vezetés így akar politikai nyomást gyakorolni az unióra válaszként az ellene bevezetett szankciókra.
   
Janz hozzátette: a helyzet a határvidéken nagyon aggasztó. Lengyelországnak úgy kell ellátnia határigazgatási feladatait, hogy közben ne veszélyeztesse az emberek életét és ne tagadja meg ezektől az emberektől a szükséges ellátást.
   
„Jó lenne, ha a közös határunkat a Frontex által biztosított közös erőforrásainkkal védenénk” – hangsúlyozta.
   
Lengyelország rendelkezik az egyik legnagyobb határőrizeti erővel az EU-ban. Ez idáig nem kérte a Frontex segítségét, noha az ügynökség már küldött egységeket a problémában szintén érintett litván és lett határvonalhoz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »