A francia parlament elfogadta a rendbontók eltiltását célzó törvényt

A francia parlament szerdára virradó éjjel elfogadta véglegesen azt a törvénytervezetet, amely alapján a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket eltilthatják a további megmozdulásokon való részvételtől, az arc eltakarása pedig bűncselekménnyé válhat. A szabadságjogok korlátozása miatt kialakult heves közélet vita nyomán Emmanuel Macron államfő azonban néhány nappal ezelőtt felkérte az alkotmánytanácsot, hogy véleményezze a törvényt, összhangban áll-e az alkotmánnyal.

Christophe Castaner belügyminiszter szerint a normakontroll „minden kétséget és gyanút eloszlathat”.

A javaslat alapján nemcsak bírói határozattal, hanem egyszerű prefektusi döntéssel eltilthatják a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket a további megmozdulásokon való részvételtől. A határozat megsértése hat hónap szabadságvesztést és 7500 eurós pénzbüntetést vonhat maga után.

Hírdetés

A tervezet szerint szigorúbban büntetnék azokat, akik nem bejelentett tüntetéseket szerveznek, azok pedig, akik arcukat eltakarva jelennek meg egy megmozduláson, a jogszabály értelmében nem egyszerűen pénzbírsággal sújtható szabálysértést, hanem egy év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményt követnének el. A kormány célja az is, hogy a tüntetéseken okozott károkat ezentúl ne a kormány vagy az önkormányzatok fizessék ki az adófizetők pénzéből, hanem a rendbontóknak kelljen megtéríteniük a csoportosan elkövetett rombolások költségeit.

A jobboldali többségű szenátusban már tavaly októberben megszavazott javaslatot a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen negyedik hónapja tartó, úgynevezett sárga mellényes tüntetéseket kísérő erőszak nyomán terjesztette a kormány februárban a nemzetgyűlés elé. Akkor első olvasatban a kormánypárti képviselők többsége és a centristák, valamint az ellenzéki jobbközép szavazta meg, míg a teljes baloldal és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés ellene szavazott, a szabadságjogok szűkítéseként értékelve a jogszabály-tervezetet. Kedden második olvasatban a szenátus is jóváhagyta a kormány tervezetét.

A szöveget eredetileg a feketébe öltözött anarchista aktivisták, a „black blocs” csoportok ellen fogalmazták meg, amelyek évek óta szinte minden békés tüntetésen erőszakos cselekményeket kezdeményeznek. A kormány azonban januárban a sárga mellényes mozgalom megmozdulásait kísérő erőszakos cselekmények visszaszorítása érdekében tette magáévá a javaslatot.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »