A francia elnök szerint hazája példamutató

Francois Hollande francia államfő szerint hazája példamutatóan lépett fel a szíriai válság kezelésében a polgárháború kitörése, 2012 óta azzal, hogy az ellenzéket támogatta és olyan politikai megoldást sürgetett, amelynek eredményeként Bassár el-Aszad szíriai elnöknek távoznia kell a hatalomból.

“Oroszországgal együtt keresünk olyan politikai kiutat, amelynek végén nem Bassár el-Aszad a megoldás, ez biztos” – mondta Francois Hollande csütörtök este a France2 közszolgálati televízióban eddigi tevékenységét értékelve.

“Bassár el-Aszad nem megoldás. Jelenleg az országa általa irányított területén van, ez az ország harmada, most tehát tárgyalnunk kell, és ez is történik” – fogalmazott a francia elnök a genfi béketárgyalásokra utalva.

Francois Hollande úgy ítélte meg, hogy hazája “példamutatóan lépett fel a szíriai kérdésben”. Franciaországnak volt igaza 2012 óta mostanáig, és most is Franciaország az, amely a partnereivel együtt “lehetővé teszi a politikai tárgyalást” – tette hozzá.

“Nem kétséges, hogy mi volt Franciaország álláspontja. 2012 óta Franciaország a szíriai demokraták oldalán áll, Franciaország támogatta a szíriai ellenzéket, Franciaország harcolt az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) ellen, és mi becsülettel be akartunk avatkozni, amikor vegyi fegyvereket vetett be” a rezsim – hangsúlyozta Francois Hollande.

A francia elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 2013 nyarán elmaradt a katonai beavatkozás, “hiszen semmit nem tettünk, s ez az Iszlám Állam és dzsihadista szövetségeseinek javára vált” – mondta.

A szíriai béketárgyalások szerdán kezdődtek újra Genfben azzal a céllal, hogy politikai átmenettel vessenek véget az öt éve tartó konfliktusnak, de a regnáló rezsim és az ellenzék egyelőre továbbra sem tud megegyezni az alapkérdésekben sem.

A francia elnök szerint javult a gazdasági helyzet Franciaországban

Francois Hollande francia államfő szerint 2012-es megválasztása óta javult a gazdasági helyzet Franciaországban, ezért mandátuma végéig folytatni kívánja az ország “modernizálását” a francia szociális modell megtartása mellett.

“Igen, jobban mennek a dolgok, nagyobb a növekedés, kisebb a deficit, kevesebb az adó, nagyobb a versenyképesség, több a vállalatok mozgástere, nagyobb a fizetésből élők vásárlóereje. Ezért folytatom végig” – mondta az államfő csütörtök este a France2 közszolgálati televízióban, amelyben eddig tevékenységét értékelte.

“Reformálok mandátumom minden napján, az utolsó napig” – hangsúlyozta a vitatott munkajogi reformra utalva Francois Hollande egy évvel a következő elnökválasztás előtt. A francia elnök jelezte, hogy elnöksége vezérelve nem változott az elmúlt négy évben: “az ország modernizálása a szociális modell megtartásával”.

“Szörnyű próbatételeken mentem keresztül a mandátumom alatt” – emlékeztetett a francia elnök utalva az eurózóna válságára és a tavalyi terrortámadásokra.

A francia államfő a közszolgálati televízió közel kétórás műsorában ezt követően négy francia állampolgárral beszélgetett aktuális kérdésekről, elsőként egy fiatal vállalkozóval, majd egy anyával, akinek a fia csatlakozott az iszlamista harcosokhoz Szíriában, valamint egy szélsőjobboldali szavazóval, végül pedig egy baloldali diákkal.

Egy csütörtökön megjelent felmérés szerint a franciák háromnegyede nem szeretne, ha Francois Hollande újrajelöltetné magát államfőnek jövőre. Az elnök eddigi tevékenységét a franciák 87 százaléka negatívnak ítéli meg, és még a baloldali szavazók 69 százaléka is elégedetlen a politikájával.

Miközben március eleje óta rendszeresek a tüntetések a munkajogi reform ellen, a kormány több rendkívüli intézkedést is bejelentett a társadalmi elégedetlenség enyhítésére: feloldotta egyebek között a közalkalmazottak fizetésének befagyasztását, valamint támogatást ígért munkahelyteremtésre, a pályakezdőknek és a gazdáknak, ami mintegy 3 milliárd eurós pluszkiadást eredményez a költségvetésben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »