A francia elnök megemlékezett a győzelem napján

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megkoszorúzta vasárnap az Ismeretlen Katona sírját a párizsi Diadalív alatt a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján. A megemlékezésnek az ukrajnai háború sajátos hangulatot kölcsönzött.

 „Ma a második világháború európai lezárására emlékezünk és a szövetségesek győzelmére a náci Németország felett. Nem feledkezünk meg a volt Szovjetunióból érkezett katonákról sem, beleértve az ukránokat és az oroszokat is, akik hozzájárultak ehhez a győzelemhez” – írta a Twitteren Jean-Yves Le Drian külügyminiszter.  

Ez volt az újraválasztott francia elnök első hivatalos programja előző napi beiktatása után. Emmanuel Macron délután részt vesz a G7-országcsoport vezetőinek az ukrajnai helyzetről rendezendő videókonferenciáján, hétfőn pedig Strasbourgban, az Európai Parlamentben tart beszédet, mielőtt Berlinbe utazik, ahol Olaf Scholz német kancellár fogadja.

Hírdetés

A hivatalos állami megemlékezés kezdetén az államfő megkoszorúzta a második világháborúban a hivatalos kollaboráns kormánnyal szemben a szabad Franciaországot vezető Charles de Gaulle tábornoknak a párizsi Champs Elysées-n álló szobrát, ahonnan a Köztársasági Gárda kíséretében gépkocsival hajtott a lezárt sugárúton a Diadalívhez.

Ez az első év 2019 óta, hogy állampolgárok is részt vehettek az állami megemlékezésen, a koronavírus-járvány miatt ugyanis két évig az ünnepség nem volt nyilvános, és az elnök egyedül koszorúzott.

A kormány tagjai a helyszínen újságíróknak kiemelték, hogy az ukrajnai háború és a hétfői moszkvai ünnepség különös kontextust kölcsönöz a párizsi megemlékezésnek.

Roselyne Bachelot kulturális miniszter szerint „nagyon fontos jelentése van ennek a pillanatnak”, hiszen mostanig „azt hihettük, hogy a háború eltűnt Európából”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »