A főzés mellett a szereplés is fontos a sztárséfeknek

A főzés mellett a szereplés is fontos a sztárséfeknek

A sztárszakácsoknak már nemcsak főzni, hanem szerepelni is tudniuk kell. Sokan a tévés show-műsorokra alapozva építették fel gasztrobirodalmukat.

A sztárszakácsok mini-Oscar-gáláján, a berlini Chefdaysen mindenki ott volt, aki számít. Vlagyimir Mukhin például a moszkvai White Rabbitból érkezett: a kontyos, szakállas férfit a Rolling Pin gasztronómiai magazin nemrég az új orosz konyha kulináris cárjaként ünnepelte, az éttermek top 50-es listáján pedig a világ 23. legjobb szakácsának választották. Mukhin előbb egy reklámfilmet mutat, amelyben bevillan egy orosz autómárka logója: „Nemcsak a konyhánk jó, hanem az autóink is” – mondja. Azután elmeséli, hogy hetente három napon át a vidéket járja, hogy újra felfedezze az orosz konyhát: a jaltai hagymát, az antonovkai almát, a fekete-tengeri csigát.

– magyarázza.

Eközben betoppan egy barna kötényes férfi: Nick Bril a szakma rocksztárja, szabadidejében DJ-skedik is. Szakácsként az antwerpeni The Jane-t vezeti, amit – nem tévedés – egy katonai kórház kápolnájából alakítottak át fine dining étteremmé. A szentély helyén most egy üvegkocka áll, amelyben szakácsok sürögnek-forognak. „A mi vallásunk az étel” – mondja Bril. A telt házhoz ugyanakkor hírverés is kell, teszi hozzá, ezért a szociális hálókon éppúgy nyomulnak, mint a televízióban.

A következő fellépő egy német sztárszakács: Harald Wohlfahrt most veszi át életműdíját. A vadászzakós férfi nem igazán illik fiatal, energiától duzzadó kollégái közé, akik fekete pólót viselnek sárga, vastag felirattal:

Wohlfahrt átveszi a díjat, esetlenül köszönetet mond feleségének, aki még esetlenebbül áll mellette.

A 62 éves szakács néhány hónapja egy belső viszály miatt elhagyta éttermét, a Traube Tonbachot, így 25 év óta először Michelin-csillag nélkül maradt. „Harald, te vagy a legnagyobb!” – kiabálja valaki a közönség hátsó soraiból. „A jövő nyitott” – mondja Wohlfahrt, és lemegy a színpadról.

A teljes cikk a Manager Magazin márciusi számában olvasható
(Show a levesben)


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »