A Fővárosi Ítélőtábla dönt Gyurcsány volt miniszteréről

Az ügyészség fellebbezése nyomán folytatódott a Postapalota a Gyurcsány-kormány idején történt értékesítése miatt indított per másodfokú eljárása a Fővárosi Ítélőtáblán. A vádlottak egyike, Szabó Pál, a szocialisták volt közlekedési minisztere.

Az ügyészség fellebbezése nyomán a Fővárosi Ítélőtáblán kezdődött csütörtökön a Gyurcsány-kormány volt közlekedési miniszterének és társainak a büntetőpere. A vád szerint Szabó Pál hűtlen kezelést követett el akkor, amikor még a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójaként öt másik társával csaknem tízmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozott azzal, hogy eladták a Krisztina körúti Postapalotát, és havi négyszázezer euróért – akkori árfolyamon mintegy százmillió forintért – béreltek új székházat.

Az épület eladásáról 2006–2007-ben döntött a Magyar Posta Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága, valamint a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) igazgatósága. A vádhatóság szerint a posta részéről Szabó Pál és társai olyan hamis költség- és bevételkimutatást tüntettek fel az eladást megelőző előterjesztésekben, amelyek teljesen oda nem illők és irreálisak voltak.

Hírdetés

A Postapalota eladásáról 2007-ben határoztak Fotó: Mirkó István

Ráadásul nem tértek ki a cég vagyonvesztésére, helyette azt hangsúlyozták, hogy az épületet nem érné meg felújítani. Mindezt azért tették, hogy az új székház bérlése tűnjön a leggazdaságosabbnak. A társaság vezetése végül ezen koncepció alapján hozta meg döntését – áll a vádiratban.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat a társtettesként elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól. Az ügyészség azonban valamennyi vádlott terhére fellebbezést jelentett be a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett. A per jövő csütörtökön folytatódik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »