A főváros nem mondana le a víziközmű vagyonáról

A főváros nem mondana le a víziközmű vagyonáról

Budapestnek nem tetszik a mostani állami „ajánlat”.

„Egy sebtében bemutatott prezentáció alapján, mindenféle szolgáltatási garanciák nélkül nem mondhat le 390-400 milliárd forint értékű víziközmű vagyonról a főváros. A felelős döntést azonban a közgyűlésnek kell meghoznia, méghozzá az augusztus elején közölt rendkívül szoros határidők miatt már a soron következő ülésén. Augusztus végére elkészül az erről szóló előterjesztés, amelyben várhatóan nem az átadásra tesz majd javaslatot a városvezetés” – nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

A helyhatóságok a hónap elején kaptak levelet arról, hogy az állam átvenné a víziközműveiket, a döntést erről szeptember 20-ig kell meghozni. A témában a Technológiai és Ipari Minisztériumba augusztus elejére összehívott megbeszélésre a települési önkormányzati szövetségek mellett a főváros is meghívást kapott. A lap cikke szerint az állam úgy venné el az önkormányzatoktól a víziközművagyont, hogy a csődközelbe került társaságoknak csak akkor nyújt támogatást, ha a helyhatóságok ingyen átadják neki a vagyont, vagyis a vezetékrendszert és az eszközöket.

Kiss Ambrus szerint az állami ajánlat nemhogy nem nagyvonalú, de még csak nem is jelent garanciát a településeknek a zavartalan vízszolgáltatás fenntartására a jövőben.

„Arra nincs képlet, hogy az egyes víziközmű cégek idei hiányának finanszírozásához nyújtott úgynevezett ázsiós tőkeemeléssel mekkora tulajdonhányadot szerez az állam, ez minden társaság esetében egyedi döntés lesz” – hívta fel mások mellett a figyelmet az általános főpolgármester-helyettes hozzátéve: ez csak a folyamat eleje, hiszen a jövő évi hiány kezelésére végrehajtott tőkeemelésért cserébe várhatóan további tulajdonrészt kér majd az állam. Azt azt sem érti, hogyha van pénz a tőkeemelésre, akkor miért nem állapít meg a kormány egy külön kedvezményes energiatarifát a vízközmű-szolgáltatóknak.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

„Felelős vezetőként nem lehet egy konkrétumok nélküli minisztériumi prezentáció alapján lemondani egy ekkora vagyonról,

miközben az »ajánlat« semmiféle garanciát nem tartalmaz a településen élők számára nélkülözhetetlen szolgáltatás fenntartására” – ismételte meg a szakpolitikus.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »