A főváros nem is illetékes, de azért nem akarja az atlétikai vb-t

A főváros nem is illetékes, de azért nem akarja az atlétikai vb-t

Nem kíván az atlétikai vb házigazdája lenni Budapest, ha a kormány nem tartja be az ezzel összefüggésben kötött megállapodást – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztőként közölte: a főváros a kormánnyal kötött megállapodásában hozzájárult a 2023-as világbajnokság megrendezéséhez, egyúttal döntöttek fejlesztésekről is, így az Egészséges Budapest Program (EBP) folytatásáról és a Diákváros megvalósításáról.

Ezt a megállapodást az Országgyűlés felrúgta, amikor elfogadta a Fudan-törvényt – tette hozzá.

A főváros emiatt nem tud mást tenni, mint jelzi, hogy Budapest tartja magát a megállapodás szövegéhez és szelleméhez, és ha ellehetetlenül a Diákváros, az „visszafordíthatatlan folyamatot eredményez” – közölte Karácsony Gergely.

A jogi kötőerővel kapcsolatban kifejtette: a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel folytatott tárgyalásai alapján egyértelmű, hogy nem rendeznek ott világbajnokságot, ahol nem támogatja azt a helyszínül kiválasztott város.

A kormánypárti képviselők azt mondták, hogy a városvezetés kampánytémává tette a világbajnokságot, és egyébként sincs jogi relevanciája annak, ha a főváros visszavonja a hozzájárulását. A kormánypárti képviselők szerint az EBP-program folytatására van forrás, mindössze a kifizetés csúszik.

A közgyűlés 18 igen szavazattal, 13 nem ellenében megállapította, hogy a kormány megszegte ígéretét azzal, hogy a Budapesti Diákvárosnak szánt területeket a kínai egyetemet fenntartó alapítványnak kívánja ingyenesen átadni, továbbá nem biztosította a területen tervezett beruházások tervezésének átláthatóságát.

A közgyűlés ezért úgy határozott, hogy Budapest nem kíván a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni, ha az eredetileg a diákvárosnak szánt területet a kormányzat átadja a kínai egyetem fejlesztéséhez. A Momentum javaslatára az is bekerült a határozatba, hogy akkor sem kíván a főváros a vb házigazda városa lenni, ha a kormány nem gondoskodik az Egészséges Budapest Program folytatásáról, vagy nem tartja be a megállapodás más pontjait.

A közgyűlés ezért felkérte a főpolgármestert, hogy ha a területet a kormányzat mégis átadja az alapítványnak, akkor a főpolgármester tájékoztassa a közgyűlés döntéséről a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget.

Arra is felkérték a főpolgármestert, hogy folytasson tárgyalást a kormánnyal az eredeti megállapodásban foglaltak haladéktalan megvalósításáról, a kormányt pedig arra, hogy a Fudan-népszavazás eredményéig ne hozzon semmilyen, az egyetem megvalósítását célzó intézkedést, és gondoskodjon az EBP végrehajtásáról.

Hosszas vita volt arról, hogy a DK-s főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet határozati javaslata, amely szerint a közgyűlés „kifejezi szándékát” a hozzájárulás visszavonására, nem „üti-e” a párbeszédes főpolgármester – momentumos módosítókkal – elfogadott határozati javaslatát.

A Fidesz-KDNP frakció tagjai szerint jogi nonszensz lenne, ha elfogadnák a DK-s javaslatot, és a helyzetet senki nem tudná értelmezni, miközben annak egyébként sem lehet semmi relevanciája, hiszen a főváros nem volt az atlétikai vb-ről szóló megállapodás aláírói között.

A főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet szerint azonban nincs ellenmondás a két javaslat között, utóbbi szerint azért, mert az csak a szándék kifejezéséről szól.

Hírdetés

A közgyűlés végül – egy rövidebb frakciószünet után – 6 igen szavazattal, 17 nemmel és 8 tartózkodással – nem fogadta el a DK-s határozati javaslatot.

Nem illetékes Budapest az atlétikai világbajnokság rendezésében

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) kedden közleményben taglalta a 2023-as szabadtéri világbajnokság rendezésével kapcsolatos álláspontját, amiben a szervezet hangsúlyozta, hogy Budapest önkormányzata nincs a vb-re kötött szerződés aláírói között, így nem is illetékes az ügyben.

„Atlétikai világbajnokság rendezésére kizárólag a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tagszervezetei nyújthatnak be pályázatot. Ennek megfelelően a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát a Magyar Atlétikai Szövetség pályázta meg és nyerte el a magyar kormány támogatásával. Magyarország kormánya garantálta a rendezési költségeket.

„Mivel Budapest Főváros Önkormányzata a rendezésben nem működik közre, feladata és kiadása nincs, így természetesen nem is szerződő fél. Budapest Főváros Önkormányzatának, a Fővárosi Közgyűlésnek a vb megrendezésével kapcsolatban nincs illetékessége” – áll a Magyar Atlétikai Szövetség közleményében. 

A rendezéssel kapcsolatban azok után merültek fel kérdések, hogy Karácsony Gergely főpolgármester múlt csütörtökön bejelentette: javasolni fogja, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza a rendezéshez adott hozzájárulását. Elemzők szerint a főpolgármester ezzel a tarthatatlanná váló fővárosi közlekedési helyzetről terelte volna el a figyelmet. Mráz Ágoston Sámuel szerint a főpolgármester azzal, hogy egy korábbi ígéretét szegi meg, a hitelességét áldozza fel, hogy ne a neki kellemetlen témákról legyen szó.

Emlékezetes, az atlétikai világbajnokság egyike volt azon szimbolikus ügyeknek, amelyben a frissen megválasztott főpolgármester megállapodást kötött a kormánnyal.

A városvezető a pár nappal ezelőtt beígért vétó mellett Karácsony azt is állította, hogy a főváros hozzájárulása szükséges a rendezéshez, azonban a MASZ álláspontja szerint ez nem így van. 

A szövetség közleményében hosszasan sorolta a világbajnokság előnyeit, többek között azt is megemlítve, hogy Budapest sokat profitálhat a tíznapos viadalból. 

„Budapest a világbajnokság egyik fő haszonélvezője, hiszen azontúl, hogy  több mint 150 ezer vendégéjszakát töltenek majd el a szállodákban a versenyre érkező résztvevők és szurkolók, megtelnek az éttermek, üzletek, szórakozóhelyek, Magyarország fővárosának nevével lesz tele a sajtó 10 napon keresztül az egész világon miközben Budapestnek semmilyen kötelezettsége, költsége nincs a vb-vel kapcsolatban” – írta a MASZ, hozzáfűzve, hogy több mint egymilliárd emberhez jutnak majd el a vb hírei, ami „soha nem látott és pénzben megfizethetetlen méretű turisztikai kampányt jelent”, s független könyvvizsgálói elemzés szerint pozitív lesz a rendezés pénzügyi mérlege Magyarország számára. 

A MASZ úgy véli,  a magyar főváros kiváló közeget biztosít a nagy világversenyeknek, méretének, vendégszerető lakosságának, pezsgő kulturális, üzleti és sportéletének, 

valamint a hazai rendezvényszervezői szakma tapasztalatának és tudásának köszönhetően, s erre épít a szövetség is. A verseny a már készülő Nemzeti Atlétikai Központban lesz majd, s a magyar kormányon kívül a MASZ együttműködik még több budapesti szállodával, busztársaságokkal, rendezvényszervezőkkel és mindenkivel, aki hozzá tud járulni a világbajnokság sikeréhez.

Már most érezhetők a vb eredményei, hiszen annak hatására olyan sportágfejlesztési programok indultak el, amelyek sok ezer gyereket érnek el, így sokkal többen kezdenek sportolni és élnek egészségesebb életet, valamint érhetnek el az élsportban is sikereket.

„A világbajnokságra készülő magyar utánpótlás-atléták óriási sikereket értek el idén. Két aranyérmet is szereztek az U23-as Európa-bajnokságon, két bronzérmet az U20-as világbajnokságon, és a főleg fiatalokból álló válogatott aranyérmes lett csoportjában a csapat Európa-bajnokságon” – áll a közleményben, melynek zárásaként arra kérte a politikusokat, hogy „felelősen járjanak el az atlétikai világbajnokság ügyében, támogassák annak megrendezését!”.

Korábban megírtuk, hogy Karácsony Gergelyék blöffre készülhetnek holnap a Fővárosi Közgyűlésben, azzal, hogy megvétózzák az atlétikai vb ügyét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »