A fõügyészek kínevezésének és visszahívásának menetét módosítaná a CSM

A fõügyészek kínevezésének és visszahívásának menetét módosítaná a CSM

Megkeresést intézett a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi osztálya Tudorel Toader igazságügyi miniszterhez és Florin Iordachéhez, az igazságügyi törvények módosításával megbízott parlamenti különleges bizottság elnökéhez a főügyészek kinevezésével és visszahívásával kapcsolatban – írja a CSM közleményére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

A megkeresésben az áll, hogy az alkotmánybíróság döntését figyelembe véve a CSM ügyészi osztálya módosító javaslatot terjesztett elő. A javaslat a 2004/303-as tövény 54. cikkét módosítaná. Ez a cikk az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének és helyetteseinek, valamint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészének és helyetteseinek kinevezését és visszahívását szabályozza.

Hírdetés

A CSM ügyészi osztálya szerint a cikknek azt kellene tartalmaznia, hogy a főügyészeket az államfő nevezi ki a CSM ügyészi oszályának javaslatára az igazságügyi miniszter véleményének kikérése mellett. A módosító javaslat szerint legalább 10 év szakmai gyakorlattal rendelkező ügyészeket lehetne kinevezni az említett pozíciókba. Az ügyészek mandátuma a javaslat szerint három éves lenne, és mindössze egyszer lehetne megújítani.

Abban az esetben, ha az igazságügyi minisztérium úgy döntene, hogy a főügyészek és helyettes ügyészek kinevezésének joga őket illeti, a megkeresés szerint azt javasolják, hogy a főügyészeket Románia elnöke nevezze ki az igazságügyi miniszter javaslatára a CSM ügyészi osztályának jóváhgyaásával, szintén olyan ügyészek közül, akiknek legalább 10 éves szakmai tapasztalata van. A mandátum a javaslat szerint ebben az esetben is 3 éves lenne és egyszer lenne újítható.

A visszahívással kapcsolatban első esetben azt javasolják, hogy azt Románia elnöke tehesse meg a CSM ügyészi osztályának javaslatára és az igazságügyi miniszter véleményezésével. Második esetben azt javasolják, hogy a visszahívást szintén Románia elnöke tehesse meg, viszont az igazságügyi miniszter javaslatára és a CSM ügyészeinek jóváhagyása mellett. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »