A főtérre kerül a Bethlen-szobor Marosvásárhelyen

Marosvásárhely főterén állhat a Bethlen Gábor-szobor, miután az önkormányzati képviselők csütörtökön mandátumuk utolsó tanácsülésén három tartózkodással beleegyeztek abba, hogy ott állítsák fel az erdélyi fejedelem emlékét őrző műalkotást – számol be Simon Virág a kronika.ro-n.

Peti András alpolgármestertől azt is megkérdeztük, hogy mi a következő lépés a szoborállítás ügyében, ismerve a városháza jegyzőjének eddigi fenntartásait s a többi magyar szoborterv kapcsán felmerült nehézségeket. Az alpolgármester elmondta, hogy ki kell választani a végleges pályamunkát, illetve be kell szerezni a szükséges engedélyeket.

„Mivel nincs zöldövezet-regiszter, ezt nem lehet kifogásként felhozni. Mivel föld alatti garázs volt a helyszínre elképzelve, ezért közművesítést sem érinthet a szobor talapzata. Igazából nem tudom elképzelni, hogy hol lehet majd akadályoztatni. A műemlékvédelem beleszólhat a kérdésbe, de azt gondolom, tekintettel arra, hogy idén a királyi város rang elnyerését ünnepeltük, s azt figyelembe véve, hogy a polgármesteri hivatal homlokzatára is ki van írva, hogy tiszteljük a múltat, ezek az akadályok mind el fognak hárulni. Úgy gondolom, év végén állni fog az első magyar vonatkozású szobor Marosvásárhely főterén” – mondta Peti András alpolgármester.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »