A földrengésben megsemmisült olasz várost spagettivel segítik a szakácsok

A helyi Amatriciana mártással készült spagetti árának egy része azoknak az embereknek a megsegítésére vándorol, akik túlélték a szerdai földrengést Olaszországban.

 

A történelmi olaszországi város, Amatrice volt az a hely, amelyet a szerdai földrengés csaknem teljes egészében elpusztított. Ebben a városkában került volna a hétvégén megrendezésre az a jubileumi 50. fesztivál, ahol a helyiek  az all´amatriciana spagettit ünneplik. Ez a spagettifajta a tradicionális recept szerint olyan paradicsommártásból készül, amelybe pecorino sajt, és helyi guaciale szalonna is kerül.

 

Humanitárius cselekedet folyik az olasz éttermekben

 

A szakácsok tehát Olaszország-szerte ezt a specialitást készítik el, hogy ezzel is segíteni tudják a katasztrófa túlélőit. A Guardian napilap szerint a kezdeményezést Paolo Campana gasztroblogger indította el, aki felszólította az éttermeket arra, hogy az az all´amatriciana spagetti eladásából származó bevételük egy részét ajánlják fel a Vöröskeresztnek.

 

 

A kezdeményezésbe több mint 600 étterem kapcsolódott be, akik két euróval támogatják a mentési munkálatokat.

 

Városi tradíció

 

A város weboldala is arról árulkodik, hogy Amatrice városának a tipikus jelképe a híres mártása. Az oldalon pedig megtalálhatjuk a történetét és az eredeti receptjét is.

 

A spagettit egyébként a 17. században fehér mártással készítették, és csak később kezdtek az ételhez paradicsomot is tenni. Ez az étel pedig azoknak a helyi pásztoroknak a révén jutott el Rómába, akik közelebb szerettek volna kerülni a fővároshoz.

 

Amatrice városának fele megsemmisült a szerdai földrengés után (fotó: haon.hu).

 

Mario Batali mesterszakács szerint sok olasz úgy véli, hogy éppen Amatrice a szülővárosa az Appenini-félsziget legjobb konyhájának.

 

Sokak szerint az Amatrice városában megrendezett fesztivál az, ami a turisták számára a legkedveltebb, és évről évre egyre vonzóbb. Mivel a fesztivál a hétvégén került volna megrendezésre, és egyre több turista érkezett rá, ezért a hivatalok nem tudják pontosan megállapítani, hogy mennyien lehetnek még közülük a romok alatt.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: matriciana.us


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »