A fizetési besorolás a legjobban keresőket érdekli a leginkább

A fizetési besorolás a legjobban keresőket érdekli a leginkább

POZSONY. A munkavállalókat érdekli, mennyit keresnek kollégáik ugyanabban a pozícióban. Januártól november közepéig több mint 100 000 személy hasonlította össze saját bérét a különböző felmérésekben szereplő fizetésekkel. Az elmúlt negyedévben 1,2 millió személy tette ugyanezt – derül ki a Profesia.sk portál által közzétett adatokból.

2017-ben főképp az IT (információs technológia) szektor dolgozói érdeklődtek a fizetési besorolás iránt, akik egyébként a legjobban kereső alkalmazottak közé tartoznak Havi bérük eléri a bruttó 1 338 eurót. Az ok nyilván abban rejlik, hogy az adott szektor alkalmazottai nem szeretnék, ha alulfizetnék őket.

Az IT alkalmazottakat az autó- és gépipar, majd a kiskereskedelmi alkalmazottak követik.  Az építőiparban, közlekedés és logisztika, valamint a bank- és pénzügyi szektor, de az adminisztratív vagy nagykereskedelmi alkalmazottak között is jelentős az összehasonlítás mértéke. Az első tíz között vannak a kórházak, az orvosi rendelők és más egészségügyi intézmények alkalmazottai is.

Hírdetés

A portál szerint az utóbbi tíz évben legtöbben a kiskereskedelemben dolgozók átlagfizetései iránt érdeklődtek. A nevezett időszakban összesen 110 423 alkalmazott hasonlította össze bérét. Mindemellett a szakágazat Szlovákia öt legalacsonyabb átlagbérrel rendelkező szakágazatának egyike.

A Profesia.sk szerint a vállalati titoktartás az oka, hogy az alkalmazottak a bérekről fizetési felmérések alapján keresnek információkat. Az álláshirdetésekben ritkán jelennek meg információk a bérekkel kapcsolatban. 2017-ben csupán 23 % volt az ilyen esetek aránya. A kormány jelezte, szeretné módosítani a munkatörvénykönyvet, méghozzá oly módon, hogy az álláshirdetésekben a bruttó alapfizetés is kötelezően megjelenjen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »