A Financial Times is a civilek elleni támadásról írt

Németh Szilárd Fidesz-alelnök kijelentése, miszerint „el kell takarítani” az „álcivil szervezeteket” az országból, tovább súlyosbította a magyarországi civil társadalom korlátozásával kapcsolatos nyugati aggodalmakat – írta pénteki cikkében a Financial Times című brit gazdasági napilap.

Az írásban felidézték, hogy „mielőtt Európa legkeményvonalasabb bevándorlóellenes kormányfőjévé vált volna”, Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal tanult az oxfordi egyetemen, később pedig a magyar származású amerikai üzletember vásárolt nyomtatókat a Fidesznek, hogy terjeszthessék a röplapjaikat.

Ezek a kellemes emlékek azonban azóta megkoptak, Orbán manapság „sötét, háttérhatalmi” figuraként festi le „egykori pártfogóját”, őt téve felelőssé az Európát érintő menekültáradatért – írta a Financial Times.

A cikk szerint sokan attól is tartanak, hogy a nem-kormányzati szervezetek (NGO) magyarországi ellenőrzésének szigorítását követően a térség más országaiban is fokozódhat a Soros Alapítványként is emlegetett Nyílt Társadalom Alapítványra (OSF) nehezedő nyomás.

„Minthogy Magyarországon gyenge a liberális parlamenti ellenzék és hanyatlóban van a független média, az NGO-k úgy vélik, hogy gyakran ők Orbán leghatékonyabb kritikusai” – olvasható a beszámolóban.

„A világon mindenütt vannak olyan kormányok, amelyek úgy gondolják, egy választást követően véget ér a politika a következő választásig. A demokráciák azonban nem így működnek. Az állampolgárok a választásokat követően is véleményt nyilvánítanak, szerveződnek, és igen, támogatást igényelnek tőlünk és más csoportoktól is” – mondta Chris Stone, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »