A FIFA elnökének nagyon nem tetszik, ami Katarban zajlik

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság építkezésein dolgozók munkakörülményeinek javítását sürgette pénteken Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke.

A februárban megválasztott Infantino kétnapos katari látogatása során bejelentette egy speciális munkacsoport létrehozásának tervét. A testületnek figyelemmel kell majd kísérnie az előkészületeket, mert – mint az elnök elmondta – még mindig sok kihívással kell megküzdeniük a közel-keleti országban. Az Amnesty International három héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott, részletes jelentésében visszaélésekről számolt be a világbajnokság munkálataival kapcsolatban. A nemzetközi szervezet 132 munkás foglalkoztatásának dokumentációját vizsgálta, és megállapította, hogy a Nepálból és Indiából érkező emberek esetében toborzási díjat vonnak le, ráadásul nyomorúságos körülmények között szállásolják el őket.

„Tanúsíthatom a szervezők komoly erőfeszítéseit, de azt akarom, hogy ezek a gyakorlatban is jelenjenek meg. Természetesen nem fogunk ülni és csak várni. A FIFA fokozni fogja a munkálatok felügyeletét annak érdekében, hogy biztosítsák az építkezéseken dolgozók jogainak védelmét” – jelentette ki Infantino. Hasszan al-Tavadi, a katari szervezőbizottság főtitkára kijelentette: azon dolgoznak, hogy csökkentsék a visszaéléseket, amelyek az egész világon jellemzik az építőipart.

Infantinóra egy ideje több emberi jogi csoport igyekszik nyomást gyakorolni a katari foglalkoztatási szisztéma anomáliái miatt. Az úgynevezett kafala-rendszer rendkívüli jogokkal ruházza fel a vendégmunkásokat alkalmazó cégeket, az alkalmazottakat gyakorlatilag teljes mértékben kiszolgáltatottá téve. A munkaadók megtehetik, és meg is teszik számos esetben, hogy elveszik munkásaik útlevelét, önkényesen túlóráztatják őket, vissza tudják tartani a fizetéseket, s a távozni akarók munkahelyváltását is képesek meggátolni.

A FIFA elnöke ismertette Hamad bin Dzsászim ász-Száni miniszterelnök intézkedéseit, aki utasította a hatóságokat, hogy biztosítsák a tisztességes munkakörülményeket. Bár a svájci főügyészség nyomozást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölése kapcsán, Infantino elmondta, nem vetődött fel, hogy a tornákat máshol tartják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »