A fideszesek nem engedték visszahívni Kövért

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága nem támogatta a házelnök visszahívását kezdeményező javaslatot, mert Kövér László nemhogy törvényt sértett volna, hanem ellenkezőleg: betartotta és betartatta az országgyűlési törvényt – ismertette a testület kedden meghozott többségi döntését a fideszes Répássy Róbert újságíróknak.

A PM politikusa, Szabó Tímea független képviselő kezdeményezte Kövér László visszahívását, amiért az Országgyűlés elnöke áprilisban határozatlan időre újságírókat tiltott ki a Parlamentből.

A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése szerint Kövér László méltatlanná és alkalmatlanná vált a házelnöki posztra. Szabó Tímea elmondta, a bizottság kormánypárti tagjai azzal érveltek, hogy a házelnök a hatályos szabályok alapján kitilthat újságírókat az épületből.

Az ellenzéki politikus viszont „nonszensz szabályozásról” beszélt. Kövér László „pedellusként folyamatosan a saját játszótereként […] és homokozójaként kezeli” a Parlament épületét, és úgy tilt ki „kedvére” embereket, hogy nincs világosan szabályozva, meddig tart a kitiltás – értékelt a politikus.

A Fidesz válasza

Ezzel szemben Répássy Róbert rámutatott: a házelnök egyik feladata, hogy az Országgyűlésbe való belépés és benntartózkodás rendje ellen vétőket „akár távol is tartsa” a parlament működésétől.

Ez semmilyen módon nem áll összefüggésben az Országgyűlés nyilvánosságának kérdésével, mert azt zárt láncú televíziós közvetítés biztosítja a plenáris üléseken és a törvényalkotási bizottság üléseinek idején – érvelt a kormánypárti képviselő, hozzátéve: emellett a sajtó forgathat az Országgyűlés épületében az erre kijelölt helyeken. Aki belép az Országgyűlés épületébe, az az országgyűlési törvény értelmében elfogadja a benntartózkodás rendjét, és ez a képviselőkre is igaz – jegyezte meg Répássy Róbert.

A képviselő arra is kitért, hogy Szabó Tímea kezdeményezése egyébként formailag sem felelt meg a hatályos szabályozás támasztotta követelményeknek, hiszen a házelnök visszahívását csak a frakcióvezetők kezdeményezhetik, dönteni pedig titkos szavazással lehet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »