A fideszes Cser-Palkovics is kritizálta a Fidesz önkormányzati bérlakás-privatizációs javaslatát

A fideszes Cser-Palkovics is kritizálta a Fidesz önkormányzati bérlakás-privatizációs javaslatát

Mint azt mi is megírtuk, Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere nyíltan kritizálta a szintén fideszes Böröcz László parlamenti képviselő önkormányzati bérlakások privatizációjára vonatkozó javaslatát. Mint fogalmazott:

„Javaslatod, megítélésem szerint marhaság”.

Pénteken pedig az ugyancsak fideszes polgármester, Cser-Palkovics András is egyfajta bírálattal élt ugyanezen ötlet kapcsán, s ahogy a Facebookon írta, 

A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó. 

A székesfehérvári városvezető úgy látja, az önkormányzati lakáspolitika fontos része az adott település működtetésének, a lakások pedig a település vagyonának. A benyújtott törvényjavaslat határozatlan időre bérbeadott lakásokra vonatkozó része megfontolandó, valóban több évtizedes problémák megoldására lehet alkalmas eszköz, ezt a megoldást Székesfehérvár önkormányzata támogatni tudja – fűzte hozzá.

Ugyanakkor Cser-Palkovics szerint 

Hírdetés

a jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni. Ezt kizárólag közérdekből, értékarányos megváltás ellenében lehet korlátozni (pl. kisajátítás). 

„Nem helyes tehát, hogy az országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről”

– szögezte le a polgármester, hozzátéve:

A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések tekintetében azonban a benyújtott – minden feltételt és korlátot nélkülöző, egyoldalú értékesítést tartalmazó – tervezet, jelenlegi formájában nem elfogadható. Komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna.

Cser-Palkovics azt is ígérte, hogy a jogszabály véglegesítése előtt a következő napokban szakpolitikai javaslatokat fogalmaznak meg a kezdeményező képviselő felé.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »