A Fidesz védte meg a glifozátot

Csúfos kudarcot vallott a kormánypárt, már ami a glifozáttartalmú növényvédő és a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek kapcsán a kommunikáció és a cselekvés összeegyeztetését illeti. Szóban a Fidesz a génmódosítás- (GM) mentességet, az egészség védelmét hirdeti, képviselői viszont az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának az ülésén ezzel éppen ellentétesen szavaztak.

A kormánypárti képviselők ugyanis elkaszálták a testület ülésén Sallai R. Benedek, a bizottság LMP-s elnöke két országgyűlési határozati javaslatát tegnap. Mint azt megírtuk, a javaslatok elfogadása esetén a parlament lényegében arra kötelezte volna a kormányt, hogy álljon ki a feltehetően rákkeltő növényvédőszer-hatóanyag, a glifozát és a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek használata ellen.

Idén áprilisban még napirendre se vették a bizottságban a glifozát ügyét, a testület Bencsik János fideszes alelnök kérésére elhalasztotta a glifozátról szóló álláspont kialakítását. A sors iróniája, hogy tegnap éppen a renitens Bencsik szavazta meg Sallai javaslatait, a többi kormánypárti képviselő lesöpörte az asztalról azokat. Ami meglehetősen gyanús annak tükrében, hogy a bizottság előtt az agrártárca képviselője harmatgyenge érveket hozott fel a glifozát mellett, szemben számos nemzetközi tudományos szervezet, például a WHO és Greenpeace a vegyszert károsnak nyilvánító szakvéleményével. Az eseményeket nyomon követők nem értik, miért védi a Fidesz a glifozátot és a neonikotionidokat. Szakmai körökben már olyan véleményeket is hallani lehet, hogy anyagi érdekek állhatnak az ügy hátterében, ami lényegében korrupciót jelentene.

Valakinek már válaszolnia kellene erre a kérdésre – jelentették ki a szervezetek. Leginkább magának Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek. Már csak azért is neki, mert lapunk információi szerint az Egyesült Államokban nem lépett fel határozottan a GMO-k ellen. Sallai R. Benedek mindenesetre úgy látja, máris kibújt a szög a zsákból, hiszen határozati javaslataival színvallásra akarta kényszeríteni a Fideszt, és ez sikerült is neki.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »