A Fidesz köti az ebet a karóhoz

A Fidesz köti az ebet a karóhoz

Nem változtat a Fidesz az álláspontján, az október 2-i népszavazáson továbbra is csak a külképviseleteken szavazhat a több százezer külföldön dolgozó magyar állampolgár. A Jobbik kezdeményezett ötpárti egyeztetést arról, hogy törvénymódosítással a külföldön élők is szavazhassanak levélben, ahogy erre a határon túli magyaroknak lehetősége van.

A Jobbik kezdeményezésére, a szocialisták nélkül egyeztettek a pártok a külföldön élő magyarok szavazásáról. A törvény ugyanis megkülönbözteti a határon túli, illetve a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarokat.

„Ha például Londonban egy albérletben lakik egy határon túli magyar és egy magyarországi magyar, akkor levélben csak a határon túli magyar szavazhat, míg a magyarországi lakcímmel rendelkezőnek erre nincsen lehetősége. A Jobbik azt szeretné, hogy azok az emberek, akik nagyrészt kényszerből, külföldön vállalnak munkát, ők is tudják érdemben gyakorolni a szavazati jogukat és levélben is szavazhassanak” – hangsúlyozta Dúró Dóra, a kulturális bizottság jobbikos elnöke.

Az LMP társelnöke is a levélszavazás mellett érvelt. „Tolna megyében kétszázezer ember él, ha csak annyit mondanánk, hogy csak Szekszárdon adhatják le a szavazatukat, már mennyivel megnehezítenénk a lehetőségeiket? Angliában, ahol szintén több mint százezer választó él, csak egyetlenegy helyen adhatják le a szavazataikat. Ennek nem lehet más oka, minthogy a kormány szeretné megakadályozni ezeknek az embereknek a választását” – vélekedett Hadházy Ákos.

Egy hete Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár még lehetségesnek tartotta a szabályozás módosítását, a Fidesz frakcióvezetője viszont úgy látja: ha most változtatnának, akkor az a kvótanépszavazást veszélyeztetné. „A jelenlegi szabályozást megváltoztatni, az azt jelenti, hogy az október 2-ára már jogerősen kitűzött népszavazást nem tudjuk lebonyolítani, mert egész egyszerűen, mire a parlament elfogadja, a köztársasági elnök aláírja, esetleg van jogorvoslat az Alkotmánybíróságnál, hiszen egyébként a választási eljárási törvény szinte minden pontjáról volt jogorvoslati kérelem, akkor egész egyszerűen a választási iroda nem tudja elvégezni az értesítését azoknak a polgároknak, akikre vonatkozóan megváltozott a szabály, tehát nem tudja a leveleket kiküldeni” – közölte Kósa Lajos.

A külföldön dolgozók regisztrálására és a szabályok megváltoztatására már nincs idő – a Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint. „A nemzetközi választási szerveknek is az az elvárása, hogy már a választás előtti évben ne nyúljunk a választási törvényekhez” – nyilatkozta Pálffy Ilona, az NVI elnöke.

A Jobbik rendkívüli parlamenti ülést is kezdeményezett az ügyben. Ez a szocialistákon múlhat, hiszen nélkülük nincs elég ellenzéki képviselő, a kormánypártok pedig nem támogatják az ellenzéki javaslatot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »