A Fidesz és a huxit: kikívánkozna belőle, de mégsem

Noha a kabinet nem tervez népszavazást hazánk európai uniós tagságáról, a brit népszavazást követően több vezető politikus is elmondta a véleményét erről. Lázár János kilépne, Kovács Zoltán bizonyos esetben, míg Deutsch Tamás – természetesen a Twitteren – határozottan a maradásra szavaz. Orbán Viktor álláspontját pedig egyelőre dekódolni kell.

Ha rajta múlna, Lázár János kancelláriaminiszter kilépne az Európai Unióból – közölte a politikus a csütörtöki Kormányinfón. Mint mondta, nem tudna jó szívvel a bennmaradásra voksolni a tagságról szóló népszavazáson, és noha azt elismerte, hogy ilyen referendumot nem tervez a kormány, szerinte az EU nem alkalmas arra, hogy Európa értékeit és érdekeit megvédje. Hangsúlyozta egyébként azt is, hogy mindez a személyes véleménye és nem a kormány álláspontja.

Később Kovács Zoltán kormányszóvivő is így magyarázta Lázár szavait, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy a kancelláriaminiszter ne lenne Európa-párti, de nem ért egyet azzal, amit ma Brüsszel tesz.

Nem egyszerű a párt helyzete, hiszen egyszerre kellene kommunikálnia az unió iránti elkötelezettségét, illetve azt is, hogy a Fidesz politikája voltaképpen az európai választókat egyre inkább magával ragadó, „elitellenes” politikai fordulat része. Pedig, a Fidesz holdudvara eddig következetesen „elitváltásról” beszélt, azaz magát az új elitnek tekinti, amely ellen aligha vezényelhet le fordulatot.

„Az új elit térfoglalása persze mind politikai szempontból, mind a médiaviszonyokat vagy a nemzetközi beágyazottságot tekintve tart. A régi elit pedig vesztésre áll az újjal szemben” – nyilatkozta a Mandinernek Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány kuratóriumának akkori elnökhelyettese egy évvel ezelőtt.

Most tehát ennek az új, államilag feltőkésített elitnek valamiképpen azt kellene bemutatnia, hogy megszerzett pozíciói, gazdasági befolyása ellenére mégsem tekinthető az establishment részének, sőt egyenesen ellene szerveződött.

Kovács is kilépne?

Ennek megfelelően a nyilatkozatok nem túl egyértelműek. Kiderült például, hogy Kovács Zoltán maga is a kilépésre szavazna egy esetleges, tagságról szóló referendumon. Vagy mégsem. Az ATV reggeli műsorában ugyanis arra a kérdésre, hogy a kilépés mellett szavazna-e, azt válaszolta, hogy amennyiben a migrációs kérdés kapcsán tennék fel a kérdést, akkor igen. Ugyanakkor ő is hangsúlyozta, hogy ez a magánvéleménye. Úgy látja egyébként, hogy „ami Angliában történt, az a Brüsszelben elkövetett hibák következménye”. A migrációs kérdéssel kapcsolatban kijelentette: véget kell vetni annak, hogy senkik által meg nem választott emberek olyan irányba kívánják vinni az uniót, amire nincs felhatalmazásuk.

A kisebbik kormánypárt képviselője, Hollik István szerint csak az unió vezetőivel van a kormánynak problémája. „Alapvetően nem Európában van baj, nem is az Európai Unióval van baj, hanem az Európai Unió vezetőivel van baj, akik elfordultak az európai emberektől, és nem akarják meghallani a magyar emberek, illetve az európai emberek hangját. A Fidesz–KDNP-nek, illetve a kormány álláspontját miniszterelnök úr már ismertette: mi az Európai Unió tagjai vagyunk, mi abban vagyunk érdekeltek, hogy egy erős Európa legyen” – fogalmazott a KDNP-s országgyűlési képviselő.

Az Index.hu megkereste Orbán Viktor sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy megtudja, a miniszterelnök mit szól Lázár véleményéhez és ő maga hogyan szavazna egy esetleges referendumon. Havasi csak annyit válaszolt, hogy a témában a kormányfő EU-csúcs utáni mintegy 70 perces sajtótájékoztatója számít irányadónak. Ezen az eseményen Orbán egyébként az Index kérdésére konkrét választ nem adott, de annyit akkor is elmondott, hogy „nem szabad összekeverni a migráció kezelésének kérdését a tagság kérdésével, mert abból baj lesz. Ha ugyanis nem lehetséges az emberek igényeinek megfelelő migrációs politikát elérni Brüsszelben, akkor ez ellen akár a tagságot is kockáztatva lépnek majd fel egyes országok”.

Deutsch maradna

„Remain. Természetesen a magánvéleményem. Ennyi” – zárta le a vitát a maga részéről Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, jelezvén: ő a maradásra szavazna egy referendumon.

Az Egyesült Királyság állampolgárai népszavazáson múlt csütörtökön döntöttek úgy, hogy elhagyják az Európai Uniót. Azóta számos uniós tagországban felvetették egy népszavazás ötletét, igaz, nem a kormánypártok, hanem a radikális jobboldal részéről. Ősszel ugyanakkor Magyarországon népszavazást tartanak a menekültek kötelező betelepítéséről szóló kvótatervezetről, amely nyilvánvalóan teret enged majd az unió vezetésével szembeni választói ellenérzéseknek is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »