„A Fidesz beadta a derekát”

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban közölt írást keddi számában.

Verőlegények a boltbezárásért című írásában Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a Fidesz „erőszakkal akart megakadályozni egy népszavazást, de engednie kell”. Kifejtette: Orbán Viktor kormányfő párttársai sokáig igyekezték megakadályozni a népszavazást a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban, mert „nyilvánvalóan féltek, hogy a vitatott téma beindíthat egy kampányt a kormány ellen – Orbán és pártja, a Fidesz pedig ért a kampányokhoz”. Miután azonban a Kúria döntése után már nem lehetett megakadályozni a népszavazást, „a Fidesz beadta a derekát”.

Ebben a folyamatban február 23. volt a „döntő dátum” – tette hozzá, ismertetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) budapesti épületénél történteket, amelyekről a többi között megjegyezte: jelent valamit, ha „diszharmonikus hangok hallatszanak kifelé egy olyan fegyelmezett politikai gépezetből”, mint a Fidesz.

A Kúria döntésével kapcsolatban kiemelte, hogy annak révén „nagyon gyorsan végbement a visszavonulás a tervezett internetadó esetéhez hasonlóan, amely ellen 2014-ben az egész országban tüntettek”.

Rogán Antal magyarázatának azzal a részével kapcsolatban, miszerint felelőtlenség lenne milliárdokat költeni a népszavazásra, Stephan Löwenstein azt írta: ezen „talán még a Fidesz-hívek is fáradtan nevetnek”. Hozzátette: „mindenki tudja”, hogy a kormány az „államkasszából finanszírozza” még a „számára kellemes témákról (jelenleg az európai menekültbefogadási kvóta ellen)” szóló „közvélemény-kutatási konzultációs kampányokat” is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »