„A Fidesz a pártállami időket idézi”

Az LMP önkormányzati szakszóvivője szerint a Fidesz a települések képviselőtestületeire is nyomást gyakorol a népszavazás ügyének támogatása érdekében, és akár a települések támogatása is múlhat a kvótareferendum eredményén.

Gerstmár Ferenc pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz választókerületi elnökeit pártjuk a kampány maximalizálására utasította. Hozzátette: volt rá példa, hogy a választókerületi elnökök levélben fordultak a polgármesterekhez, amelyben a betelepítési kvótát elutasító határozat meghozatalát várták el, és azt is érzékeltették, hogy akár a településnek juttatandó támogatások mértéke is függ a népszavazás helyi eredményétől.

Az ellenzéki politikus ebből feltételezhetőnek tartotta, hogy a népszavazás kérdését érintő önkormányzati döntéseket listázzák, és ez alapján minősítik a helyhatóságokat. Ezt Gerstmár Ferenc a pártállami időket idéző, elfogadhatatlan eljárásnak tartja, és hangsúlyozta: mindez támadás az önkormányzatok politikai függetlensége ellen.

Kifogásolta azt is, hogy egyes települések még forrásokat is különítettek el a büdzséjükből a kampányra, Józsefváros például 10 millió forintot, míg Tatabánya 3,5 milliót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »