A fiatalok többsége 90-200 eurót költ karácsonyi ajándékokra

POZSONY, NAGYSZOMBAT. A szlovákiai fiatalok több mint fele idén 90 és 200 euró közti összeget költ karácsonyi ajándékokra – derül ki a nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetem Tömegkommunikációs Karának elektronikus felméréséből, amely az Y generáció vásárlási preferenciáit térképezte fel.

A felmérés, amelyben több mint háromszáz, javarészt 20-24 év közti fiatal közreműködött, azért készült, hogy a karácsony előtti időszakban feltérképezzék a vásárlói elvárásokat és preferenciákat. A válaszadók közel fele vallotta, hogy 3-6 ajándékot szokott venni az említett összegért. Csaknem mindegyikük meg szokta ajándékozni a szüleit, többségük a testvéreit, valamint a barátját vagy barátnőjét is. Ilyen tekintetben megelőzték a nagyszülőket és a további barátokat. Kisebb százalékuk szokott ajándékokat venni a további családtagjainak, kollégáinak és diáktársainak is. Az Y generáció tagjai kiadásaikat javarészét az idénymunkák során szerzett pénzéből vagy más forrásokból fedezik.

A válaszadók több mint fele a karácsonyi bevásárlások kapcsán nem készít költségvetést, leginkább az ismerőseik vagy az internetes reklámok hatásait hagyják érvényesülni. Kevesen vásároltak be előre azért, hogy pénzt takaríthassanak meg. Többségük idén sem tervezi, hogy a megszokottnál több időt tölt az árak összehasonlítgatásával. Háromnegyedük azt felelte, hogy az ajándékok kiválasztása során nem szokta figyelembe venni azok eredetét és gyártásának módját. Legtöbben azt hiszik, hogy idén is hozzávetőleg ugyanannyit költenek majd ajándékokra, mint amennyit az utóbbi években, de csaknem ugyanannyian nagyobb költségekre számítanak, míg a maradékuk nem tudja, hogy mennyit költ, a legkevesebben pedig idén a tavalyinál kevesebbet szánnak erre a célra. A takarékoskodók többsége még nem tudja, hogy konkrétan milyen módon is tud spórolni, ám 25 százalékuk csak a legszükségesebb ajándékokat akarja megvenni.

A legnépszerűbb bevásárlási helyeknek a hagyományos áruházak és az internetes boltok számítanak. Az e-shopok korrelálnak az egyes trendekkel és egyre közkedveltebbek. Legtöbben interneten keresztül könyveket, kozmetikai termékeket, parfümöket, ruházatot és cipőket vásárolnak.

A válaszadók több mint fele örömmel fogadná, ha ruházatot és cipőt kapna ajándékba, szinte ugyanannyian kívánnak kozmetikai cikkeket és illatszereket, esetleg egy-egy jó könyvet. Egyharmaduk beérné egy készpénzt tartalmazó borítékkal, 108-an pedig üdülés után vágyakoznak. Népszerű ajándéknak számítanak a színházi és koncertbelépők, az ékszerek és a karórák, valamint a különféle wellness-szolgáltatások és masszázsutalványok is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »