A fenntartó dönti el, hogy egy adott iskola vagy óvoda újranyitja-e a kapuit

A fenntartó dönti el, hogy egy adott iskola vagy óvoda újranyitja-e a kapuit

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter pénteken kiadott egy rendeletet, amellyel pontosította az óvodák és alapiskolák júniusi újranyitásának feltételeit. Arról, hogy egy adott iskola vagy óvoda újranyitja-e kapuit, a fenntartó fog dönteni.

Ez vonatkozik az iskolai klubokra is. A középiskolákban megrendezhetik a bizottsági vizsgákat és a felvételiket, a nyelviskolákban pedig a nyelvvizsgákat. Újranyitnak az iskolai étkezdék is. Az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium a weboldalán tette közzé az iskolák és óvodák újranyitás utáni működését szabályozó ajánlásokat és útmutatókat.

Az újranyitás az óvodákat és az alapiskolákat érinti, utóbbiak esetében a nulladik és az első öt évfolyamot. A sajátos nevelési igényű gyermekek számára fenntartott alapiskolákban és az egészségügyi intézmények mellett működő alapiskolákban mindegyik évfolyamban újraindul a tanítás.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő korábban kijelentette: az óvoda- és iskolalátogatás önkéntes lesz. A szülőket tehát semmilyen módon nem fogják szankcionálni azért, ha nem küldik iskolába a gyerekeiket, mert aggódnak az egészségükért, vagy mert nem lesz elég férőhely az iskolákban. Az óvodákban legfeljebb 15 gyerek lehet majd egy csoportban, az alapiskolákban a maximális osztálylétszám nem haladhatja meg a 20 főt.

Hírdetés

Az oktatási intézmények újranyitásánál előnyt fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, katonák, pedagógusok és egyéb iskolai dolgozók gyerekei. A sorban azoknak a szülőknek a gyerekei következnek majd, akik nem tudnak otthonról dolgozni, majd pedig azok a gyerekek, akik szeptember 1-jén kezdik meg a kötelező iskolalátogatást.

Az óvodák alkalmazottainak lehetőség szerint biztosítaniuk kell a megfelelő távolságot a gyerekek között a játék, a tanulás és a pihenés ideje alatt. Az iskolákban és az óvodákban is biztosítani fogják a termek fertőtlenítését, valamint a kézfertőtlenítést is. Minden reggel meg fogják mérni a gyerekek lázát.

A 6-9. évfolyamok tanulói, valamint mindazok részére, akik nem akarnak visszaülni az iskolapadba, folytatódik a távoktatás.

A szülők, akik úgy döntenek, hogy nem küldik iskolába a gyerekeiket, továbbra is jogosultak lesznek az ápolási segélyre. Azok a gyerekek, akik számára lehetővé válik újra iskolába járni, ismét ingyen utazhatnak vonattal.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »