A felkelés árnyai Varsóban

A felkelés árnyai Varsóban

Varsóról nem nehéz látványos „egykor és most” fotómontázsokat készíteni, hiszen a varsói felkelés leverésekor a németek földig rombolták a lengyel fővárost. Varsó második világháború előtti arca szinte teljesen eltűnt, alig hasonlít a maira. De Marcin Dziedzic lengyel fotós nem az egykori város épületeit és a háborús pusztítást akarta megmutatni. Inkább az emberek érdekelték, akik a felkelés fotóin szerepelnek. Úgy akarta elhelyezni őket a modern környezetben, mintha még mindig élnének.

Dziedzic kiválasztott egy sorozatot a felkelés idején készült képekből, és megkereste az eredeti varsói helyszíneket. Ezután elkészítette a saját fotóit, és összemontírozta a több mint hetven évvel ezelőtti életképekkel. Szürke utcarészletek, romokban álló házak, barikádok, lövészárokból leselkedő katonák néznek farkasszemet a mai színes, nyüzsgő és szépen renovált házakkal. Marcin Dziedzic komolyan vette, hogy a képein a jelent és a múltat egyesíti. Fontos volt számára, hogy minden eredeti kép esetében pontosan tudja, milyen évszakban és napszakban készült. Nem volt nehéz dolga, létezik ugyanis egy olyan applikáció, amely az árnyékok alapján képes ennek megállapítására.

Hirdetésben is keresett magánfotókat, ezek közül kettő be is került a válogatásba. Ez esetben a ma élő családtagokat is rátette a képre. Együtt szerepelnek azokkal a felmenőikkel, akik meghaltak, mielőtt ők megszülettek volna.

Marcin Dziedzic nemcsak fotós, hanem újságíró, forgatókönyvíró, szövegíró, dalszövegíró és humorista is. Huszonöt éven át a Radio Zetnél, az 1990-ben alapított első varsói kereskedelmi rádiónál dolgozott, amelynek egyik alapítója is. Jelenleg a TVN lengyel kereskedelmi tévécsatorna munkatársa. Először egy neves tévés személyiségnek állt elő a fotómontázs ötletével, ami aztán nagyon megtetszett a Varsói Felkelés Múzeuma igazgatójának is. Dziedzic pánikba esett, nyakába vette a várost a tabletjével, egy napig csak fényképezett, két éjszakán át montázst készített. Az eredmény annyira meggyőzte az igazgatót, hogy szabad hozzáférést engedett a múzeum fotótárához.

Dziedzic azt mondja: csak ezután ellenőrizte, hogy más csinált-e már hasonló montázsokat. Legnagyobb sajnálatára kiderült, hogy nem is egy ilyen volt már. A holland történész Jo Hedwig Teeuwisse A háború kísértetei (Ghost of the War) címmel a második világháború jeleneteit montírozza össze kortárs fotókkal. Az orosz Szergej Larenkov Leningrád véres ostromának képeivel és a mai szentpétervári fotókkal tett ugyanígy. Dziedzic szerint technikailag kevésbé kidolgozott képek ezek, mint az övéi, és ebben van igazság: legjobban az amerikai Shawn Clover képeihez hasonlítanak a lengyel fotós munkái. Ő az 1906-os San Fransiscó-i földrengés képeit szerkesztette össze a mai város életképeivel.

Dziedzic műveiből album készült Lengyelországban Teraz ’44 historie címmel. Holnaptól a budapesti közönség is láthatja a képeket, az újbudai Tranzit Art Caféban. A tárlat anyagát a Polinia Nova Egyesület biztosította, szeptember 23-ig lesz látható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »