A felföldi magyar szülői szövetség 25 éves: kulcs az anyanyelvi oktatás

Megalapításának 25. évfordulóját ünnepli a felvidéki Magyar Szülők Szövetsége, és aki ismeri, nyomon követi tevékenységüket, tudja, milyen értékes küldetést vállaltak és teljesítenek napjainkig.

A Galántán megtartott országos közgyűléssel egybekötött ünnepségen számos hazai civil szervezet, közösség képviseltette magát, megjelent Peter Paška, Galánta polgármestere, Fekete Irén, a felvidéki Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója, Kiss Balázs, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, Sátor Zoltán pedig a Csemadok országos elnöksége képviseletében.

A felvidéki Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Mézes Rudolf értékelte az elmúlt negyed évszázadot, amelybe nehézségek, harcok, küzdelmek, de sok-sok örömteli siker, kultúrélmény, számtalan jól megszervezett verseny, vetélkedő, rendezvény is belefért. Kihangsúlyozta, hogy a huszonöt év munkájáért, a nehéz időkben bizonyított helytállásért köszönet illeti a szülőket, a pedagógusokat, az iskolabarátokat egyaránt, hiszen együtt tettek a szülőföldön való boldogulásért, az iskolák, tanintézmények fennmaradásáért, a fejlesztésekért. És együtt kell tenni a továbbiakban is, hiszen a jövő sem képzelhető el az összefogás nélkül.

Az anyanyelvű oktatás megteremtése, a felelősségteljes nemzedék nevelése persze már akkor korparancs volt, amikor az 1948-49-50-es években megteremtődött a lehetőség a magyar iskolák létrehozására.

Hírdetés

Hogy azokban a háború utáni időkben sorra nyíltak, nyílhattak meg magyar iskoláink, nagyban a szülők érdeme volt, akik elemi szükségletnek tartották gyermekeik anyanyelven való oktatását. Erről szólt Duray Miklós, aki a Szövetség a Közös Célokért társulás, amelynek egyik tagszervezete a szülők szövetsége, nevében fejtette ki gondolatait. Kiemelte, hogy azért is fontos a szülői szövetség működése, mert a szülők és iskolabarátok tehetnek együtt a legtöbbet a jövőépítés szempontjából.

A feladat pedig sürgető, alacsony a népszaporulat, kevés az iskoláinkba beíratott gyerek, nagy az asszimiláció, napi gond a külföldre való elvándorlás, amely mind-mind hatással van iskoláink megmaradására, az anyanyelvi oktatás biztosítására.

Az országos közgyűlésen megválasztották az Országos Tanácsot is, a szövetség elnöke pedig továbbra is Mézes Rudolf maradt, akinek felbecsülhetetlen érdemei vannak a szövetség vezetésében, a felvidéki, de a határon túli szervezetekkel, közösséggel való kapcsolattartásban és a sokrétű tevékenység szervezésében. Ennek a munkának az elismeréseként Peter Paška Galánta polgármestere köszönőlevelet nyújtott át az elnöknek.

BM/Felvidék.ma


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »